makaronu nitka gruba Międzybrodzki 1 podwójny filet z kurczaka 1 mały świeży brokuł 1 podłużna słodka papryka czerwona ½ pora 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Masło do wysmarowania naczynia Sos: 300 ml słodkiej śmietanki 22% lub 30 % 3 jajka 10 dag sera żółtego cheddar 50 g sera pleśniowego np. lazur Szczypta gałki muszkatołowej Biały pieprz do smaku(...)sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką
Wanilia i Kardamontrzeba się dużo napracować żeby zjeść smaczny obiad. PAD THAI Składniki: 1/2 opakowanie makaronu ryżowego 1/2 filetu z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu(...)Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym i Pad Thai,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Paprykę, cebulę oraz grzyby (wcześniej namoczone) kroimy w paski. Na woku rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cały czas mieszając warzywa i grzyby, a następnie dodajemy kurczaka z zalewą. Podsmażamy kilka minut na końcu dodajemy makaron. Przesmażony makaron z warzywami i kurczakiem przekładamy
Bon appetit mon amieWspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki
Kuchnia w czekoladziePomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolacj
IMPRESJA SMAKUmięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku(...)granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia wrzuciłam je do letniej wody. Zanim się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek
Kuchnia po mojemupełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak... Składniki na 4 roladki: 2 duże filety kurczaka 150 g świeżego szpinaku szpinaku 2 ząbki czosnku garść płatków migdałowych sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta
Czerwień i błękitsmaku. Wszyscy się zajadali. No cóż wszystkie przepisy Jamiego są wspaniałe i chętnie bym je wszystkie zrobiła. Dzisiaj skrzydełka w sosie barbecue, a może w najbliższym czasie przygotuję coś innego i równie smacznego. Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 2 łyżki przyprawy 5 smaków Skrzydełka porozciągać nacinając skórę na złączeniach i wyprostować, delikatnie łamiąc . Każde oprószyć przyprawą i włożyć do naczynia
O kuchni z uczuciemWoreczek kaszy orkiszowej 1 Filet z kurczaka 10 Pieczarek 1/2 Por 1 Czerwona papryka przyprawy: 2 Łyżki EVITA Shoarma Biała 2 Łyżki EVITA Sól Cebulowa 1 Łyżka EVITA Kozieradka 1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony Olej do smażenia Sos: 50g Masła 100g Mąki 200 ml Mleka 15 dag Sera(...)kroję. W garnku rozgrzewam olej a następnie smażę filet z kurczaka na rumiano. Następni dodaję pora i paprykę oraz pozostałe przyprawy EVITA. Mieszam i duszę ok 1 minuty. Kaszę orkiszową gotuję tak jak w instrukcji ok 15 min w osolonej wodzie. Farsz dokładnie ze sobą mieszam. Następnie przygotowuję sos. W garnku o grubym dnie roztapiam masło. Następnie dodaję stopniowo
Gotowanie Patkiangielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie: Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy(...)wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem
Aga w kuchnimacie pomysłu co podać na przyjęciu? Przekąska wcale nie musi być wymyślna, wystarczy wzbogacić panierkę zwykłych nuggetsów i opanierować pieczarki. Takie smażone kęski podałam sosem czosnkowym, którego smak wzbogaciłam suszonymi pomidorami z bazylią. Przy tej okazji idealnie przydała mi się lekka miska na przekąski podzielona na 6 miejsc, w każde możemy nałożyć coś innego. Naczynie jest nie tylko ładne (kształt(...)StrefaUlubiona.pl , konkretnie tu: (klik) Składniki: 400 g małych pieczarek 2 filety z kurczaka 4 jajka szklanka mąki 2 szklanki bułki tartej litr oleju 2 łyżeczki ostrej papryki 100 g żółtego sera 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych sok z połowy cytryny sól, pieprz na sos: duży kubek jogurtu greckiego ząbek czosnku (lub dwa jeśli wolicie ostro) sól, pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawłoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz(...)kuchni nigdy nie braknie Ci pomysłów na wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek
moj przepis naprzepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry.. 2 pl astry schabu sos sojowy jajko olej bułka tarta sól, pieprz 1 płaska łyżeczka vegety 1 łyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem
Moje domowe kucharzenieSkładniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 40 dag piersi z kurczaka puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili 1 ser mozzarella classic Mlekovita 30 dag pieczarek pomidory(...)czosnkiem i bazylią- przyprawa Piątnica Wykonanie: Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Pieczarki kroję w plastry smaże na oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele
Z Majeczką w kuchnikurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych pomidorów również drobno kroję (razem z kilkoma pestkami dyni). Dodaję do wszystkich tych składników 3 żółtka z jajek doprawiam solą i pieprzem(...)patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy. Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy. Sos z curry : łyżka margaryny łyżeczka mąki łyżeczka curry 200 ml śmietany 30% sól Margarynę rozpuszczam w rondlu, dodaję mąkę energicznie mieszając, dodaję
Mechanik w kuchniłyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy(...)niego jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce
Miód i pieprz