szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej(...)woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem
Bon appetit mon amiePrzyznacie, że kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj mięsa, które świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. To bardzo delikatne mięso i przecież nie musi być nudne! Dziś rumsztyk z cebulką! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 średnie białe cebule 2 średnie czerwone cebule
Kuchnia Beatyawokado jest niezwykle wystarczalny , ja po usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :) Składniki na sos: - 300 ml wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki
Zdrowie na języku :Pśrodkową półkę i pieczemy w tej temperaturze przez 45-50 minut, aż skórka stanie się chrupka, cienka i zbrązowiona (kurczak może wymagać jeszcze więcej czasu – koniecznie sprawdźcie w jakim stanie jest skórka). Teraz wystarczy tylko naszykować surówkę, ulubiony sos, ryż albo inne dodatki i zasiąść do stołu. Akompaniament chrupania przy jedzeniu nie opuści Was aż do ostatniej kostki! ;) Nie musicie
Karo in the KitchenMakarony to jedne z najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Bardzo prosty sos, delikatny i kremowy, który łączy zimę z latem. Takie jest moje wyobrażenie, kiedy na niego patrzę. Oscypek nadaje mu charakteru. Wędzony, twardy ser, nasz polski parmezan jest kropką nad "i". I uwierzcie, warto mieć go w domu, wytrzymuje w lodówce długi czas i wcale(...)widocznie zacznie się topić i lekko ciągnąć. Do podgrzanego sera dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz posiekany koperek. Całość mieszamy i w razie konieczności doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Makaron, w moim przypadku - penne gotujemy wg wskazówek producenta. Gorący mieszamy z sosem i podajemy od razu. Wioleta Gargula
MamaOskarkacukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy w ok 3 cm kawałki. Podsmażamy ze startym imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę(...)ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię. Jajko delikatnie roztrzepujemy w szklance. Zupę mieszamy, aż zacznie delikatnie wirować i wlewamy strużką jajko nie przerywając mieszania. Zwiększamy płomień
Kuchnia od dwojgaoliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki parmezanu startego 2 ząbki czosnku rolady: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka makaronu penne pesto 1 kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 3/4 szklanki rosołu drobiowego sól, pieprz(...)łyżeczka octu winnego 2 łyżki śmietany Bo garnuszka przekładam liście umyte bazylii, dodaję orzechy, oliwę, parmezan, sól, pieprz, czosnek i miksuję blenderem.Pesto mamy gotowe. Pierś z kurczaka kroję na pół z jednej wyjdą dwie roladki. Rozbijam delikatnie, solę, pieprzę. Smaruję pesto. Dodaję pokrojoną mozzarellę na cienkie paski. Układam z jednego brzegu krótszego makaron penne który wcześniej ugotowałam. Zmieszczą się
wesoła kuchniawarzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości
Ugotowaćkurczak gotuje się w kwasie – widzicie na zdjęciach jak zmienił kolor? Mięso podczas grillowania/smażenia zostaje dzięki temu bardzo soczyste, w niczym nie przypomina suchych, niesmacznych wiórów. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu(...)minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the KitchenSkładniki na 3 porcje: 1 średni filet z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 średnich pieczarek 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki wody łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego 2-3 łyżki śmietany 18% ok 50 g serka topionego dobrej jakości przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona. Przygotowanie: Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw(...)dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function
Anioszek w kuchnitaka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła(...)średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie
Fabryka pomysłówCiągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko - aromatyczne żeberka. składniki: 1 kg zeberek 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki białego wina sól do smaku olej do smażenia mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć
Monia miesza i gotujesię do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przepis pochodzi(...)przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz: 1 szklanka posiekanego pieczonego
Niedzielny kucharzziemniakami:) Danie może wymaga sporo czasu na przygotowanie, jednak uważam, że warto;) Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1 duża cebula, brokuł, garść oliwek, 1/2 puszki kukurydzy, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, olej. Sos: 1-2 ząbka czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru(...)lodówki na ok 1-2h żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki, aby wszystko się "przegryzło":) 4. Gotujamy brokuła w osolonej wodzie. 5. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. 6. Ziemniaki
Kuchnia Pełna Pasjiniezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku
ClauditteMissCooking