oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki parmezanu startego 2 ząbki czosnku rolady: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka makaronu penne pesto 1 kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 3/4 szklanki rosołu drobiowego sól, pieprz(...)łyżeczka octu winnego 2 łyżki śmietany Bo garnuszka przekładam liście umyte bazylii, dodaję orzechy, oliwę, parmezan, sól, pieprz, czosnek i miksuję blenderem.Pesto mamy gotowe. Pierś z kurczaka kroję na pół z jednej wyjdą dwie roladki. Rozbijam delikatnie, solę, pieprzę. Smaruję pesto. Dodaję pokrojoną mozzarellę na cienkie paski. Układam z jednego brzegu krótszego makaron penne który wcześniej ugotowałam. Zmieszczą się
wesoła kuchniawarzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości
Ugotowaćkurczak gotuje się w kwasie – widzicie na zdjęciach jak zmienił kolor? Mięso podczas grillowania/smażenia zostaje dzięki temu bardzo soczyste, w niczym nie przypomina suchych, niesmacznych wiórów. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu(...)minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the KitchenSkładniki na 3 porcje: 1 średni filet z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 średnich pieczarek 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki wody łyżka siekanego koperku, najlepiej świeżego 2-3 łyżki śmietany 18% ok 50 g serka topionego dobrej jakości przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, papryka ostra mielona. Przygotowanie: Mięso opłucz i pokrój w kostkę. Przypraw(...)dodaj koperek, a potem mięso razem z sokiem, które puściło na talerzu. Na koniec wrzuć serek pokrojony na kawałki i mieszaj wszystko, aż całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function
Anioszek w kuchnitaka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła(...)średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie
Fabryka pomysłówCiągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko - aromatyczne żeberka. składniki: 1 kg zeberek 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki białego wina sól do smaku olej do smażenia mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć
Monia miesza i gotujesię do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przepis pochodzi(...)przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz: 1 szklanka posiekanego pieczonego
Niedzielny kucharzziemniakami:) Danie może wymaga sporo czasu na przygotowanie, jednak uważam, że warto;) Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1 duża cebula, brokuł, garść oliwek, 1/2 puszki kukurydzy, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, olej. Sos: 1-2 ząbka czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru(...)lodówki na ok 1-2h żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wciskamy ząbek czosnku, doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki, aby wszystko się "przegryzło":) 4. Gotujamy brokuła w osolonej wodzie. 5. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. 6. Ziemniaki
Kuchnia Pełna Pasjiniezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku
ClauditteMissCookingpodsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-) Zapraszam!!! Składniki: ok. 2 kg. ziemniaków, 400 ml śmietany 30%, 2 serki śmietankowe ( po 100g każdy(...)Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty
Passion of Cookingostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala dania jest przepis na kurczak murgh masala , którego Wam już prezentowałam. Powiem szczerze nie wiem jak w oryginale smakuje kuchnia indyjska, gdyż jeszcze w Indiach nie byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia(...)papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego • sól i świeżo zmielony pieprz • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum
dom-agi.plodrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: – 2 piersi z kurczaka (1 podwójna) ok 300-400g – 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej – 4 pieczarki (posiekane) – sól, pieprz do smaku Do przygotowania sosu potrzebujemy: – mleko kokosowe, około 200ml (u mnie Alpro) – łyżeczkę przyprawy „Eko Smaczek” (do kupienia tutaj
Szybko Tanio Smaczniezmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: - 2 piersi z kurczaka (1 podwójna) ok 300-400g - 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - 4 pieczarki (posiekane) - sól, pieprz do smaku Do przygotowania sosu potrzebujemy: - mleko kokosowe, około 200ml (u mnie Alpro) - łyżeczkę przyprawy "Eko Smaczek" (do kupienia tutaj ). - 5-6 pieczarek pokrojonych
Szybko Tanio Smaczniesmaku. Z tych małych filecików robiłam już wcześniej gulasz , faszerowałam je mielonym mięsem , a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami. Obiad wyszedł pierwsza klasa! Składniki: 6 wyluzowanych udek kurczaka przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy) tymianek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego garść suszonych grzybów(...)smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem
Walijskie Pichceniebrazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam(...)zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja
Poezja smaku