bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory 2 nieduże cukinie około 1 szkl. śmietanki 30% 100 g serka topionego (np tylżycki) czosnek granulowany opcjonalnie(...)lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu, czosnku granulowanego i dalej smażymy. Gdy mięso jest już usmażone dodajemy cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony
Smaki Na Talerzupomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Smacznego Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy mix for shawarma 1/3 łyżeczki soli 1 ząbek czosnek czosnku Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 2 łyżki jasnej pasty miso, 50 ml jasnego sosu sojowego, 1/3 kostki rosołowej(...)możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska
Kuchnia Prezydentowejsosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka o smaku skrzydełek w brązowym cukrze (lokowanie produktu) autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Drobiowo-wieprzowe szaszłyki z papryką i cebulą (lokowanie produktu) autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Pierś z kurczaka(...)gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej
Kuchenna KontrrewolucyaPierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy - sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy
BezglutenowaIzabelatego zdrowo! Pieczone mięso jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 pęczka estragonu, biały pieprz, sól. Mięso umyć, oprószyć
Z miłości do słodkościrazu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta(...)Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE
cool and mintyprzygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne! Składniki (na 2 porcje) : -mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g) -makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g) -mały jogurt naturalny (ok.180 g) -brokuł świeży lub mrożony -duża marchew na sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka) -2 łyżki serka kremowego -1 łyżka oliwy -1 ząbek czosnku -biała(...)porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec z obu stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Przełożyć makaron, mięso z sosem i warzywa do naczynia żaroodpornego, dodając resztę jogurtu naturalnego i starty ser. Włożyć do piekarnika
Kuchnia Ellieoliwek pół puszki kukurydzy 3 korniszony pół małej czerwonej cebuli ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych) przyprawa do gyrosa Sos: półtorej szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu płaska łyżeczka ziół do sałatek łyżka soku z cytryny sól i pieprz Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć
Czerwień i błękitzakupy. I kolejny trening. Nasz wczorajszy obiadek:) To jest pyyyyyszne, zapewniam Was! :) M nie mógł się nachwalić:) Troszkę kaloryczne ale smak wynagradza wszystko:) Chciałam w jakiś inny sposób przyrządzić kurczaka a jednocześnie ograniczyć sobie pracę do minimum (tak, lenistwo:P). I znalazłam - tutaj . Danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, rzekłabym, że jest wręcz banalne a i nie zajmuje dużo czasu(...)też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy
My simple kitchenodpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się(...)ostrej żółtej – każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne i za ostre, dodają też kompletnie niepotrzebną tutaj fakturę. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie dolewamy zalewę z otwartego słoika pikli – 2-3 łyżeczki jeśli wolimy
Karo in the Kitchenwody Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (większą) lub paseczki. Podsmażamy na oleju ryżowym, doprawiamy przyprawą do kurczaka i czubatą łyżką suszonej bazylii, mieszamy. Następnie dusimy chwilę pod przykryciem (powinniśmy uzyskać niewielką ilość „a la sosu”), po czym dodajemy czubatą łyżkę masła GHEE – doskonale wzbogaca smak mięsa, mieszamy chwilę dusimy. Dolewamy wody i dusimy całość
Słodkie okruszkiosuszamy. Melona i arbuza obieramy i kroimy w kostkę ( z arbuza trzeba usunąć pestki). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Sałatę, kurczaka i owoce łączymy bardzo ostrożnie w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy sos vinegrette. Ja użyłam sosu Maille o smaku marakui i mandarynki, ale jeśli takiego nie macie można zrobić sos np. z oliwy
Bon appetit mon amiesosach? Chyba każdy z nas ma jeden taki który uwielbia i mógłby jeść bez przerwy. U mnie dziś makaron z sosem pieczarkowym - może właśnie on stanie się tym Twoim ulubionym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 300 g makaronu świderki 1 czerwona cebula 1 szklanka wrzątku(...)talarki, cebulę w kosteczkę. Kurczaka polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem - dokładnie mieszamy i wrzucamy na patelnię, następnie dorzucamy cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki, gdy zaczną mięknąć doprawiamy solą i pieprzem. Po tym jak pieczarki całkowicie zmiękną wlewamy wodę posypujemy natką pietruszki i odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką powstałą z mąki i masła
Moje-pitraszenie