duże jogurty naturalne 4 ząbki czosnku przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie i przyprawie do gyrosa przez min.3 godziny.Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pekinkę myjemy
Wielki apetytpieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew, czosnek, cebula Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie kurczaka i zostawiamy na min 2 godziny ( lub najlepiej całą noc ) w lodówce. Im dłużej tym bardziej aromatyczny będzie
Atlas SmakówPolecam wszystkim, którzy cierpią na podobne objawy :) SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 2 woreczki ryżu bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać
Kuchnia w opałachprosty sposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula(...)odstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny. Po tym czasie kurczaka (z marynatą) - umieścić w rękawie/worku. (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić
Di gotujepora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniarazem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata(...)Uwaga: Jeśli zamiast pomidorów z czosnkiem używacie zwykłych, w momencie dodawania imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi
Kulinarne Inspiracjepewnością zachwyci naszych gości. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest super. Doskonałym dodatkiem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam 😉 Składniki: ser żółty starty 3 szklanki, jajka 4 szt, pierś kurczaka 2 szt, papryka czerwona pół szt, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki
kulinarne odsłony patiSkładniki, 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej biały pieprz 1 brokół puszka kukurydzy 4 cm imbiru, posiekanego 4 ząbki czosnku, posiekanego 200 g makaronu ryżowego 1 papryczka chili 8 łyżek sosu sojowego jasnego 8 łyżek wody 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek oleju sezamowego szczypiorek Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować i odcedzić(...)Filety z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, dodać posiekany imbir i czosnek, doprawić białym pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną, wszystko razem wymieszać i odstawić. Wszystkie płynne składniki oraz cukier podgrzać w rondelku tak aby połączyły się z sobą, tworząc jednolity sos. Na dużej patelni (lub jeżeli ktoś posiada to w woku) rozgrzać olej i usmażyć mięso. Pod koniec smażenia dodać
cooklifespokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można dodać do nich sałatkę, ulubiony sos i gwarantuję, że zjecie ze smakiem :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 - 500 g filetu z indyka lub kurczaka 3 szklanki płatków kukurydzianych typu Cornflakes 1 jajko 3/4 szklanki mleka 6-7 łyżek mąki pszennej sól pieprz 1 łyżeczka
kruche babeczkidelikatne mięso (np.: z odzysku- najlepiej wykorzystać pozostałe resztki z rosołu/zupy), słodka, gotowana marchewka, zielony groszek plus sos na bazie masła i rosołu... Oto maminy przepis na prosty oraz pyszny obiad z dzieciństwa, czyli potrawka z ryżem, gotowanym kurczakiem, marchewką i groszkiem 😋 Pamiętacie? Jedliście? 4 porcje: * ryż- 150 g * gotowane mięso z kurczaka- 600 g * marchewka- 2 duże * groszek(...)mąką i sokiem z cytryny, wlać rosół, wymieszać rózgą i zagotować, a następnie dodać ugotowaną marchewkę z groszkiem oraz kurczaka i całość podgotować 1 minutę. Doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bądź podawać oddzielnie- ryż + sos. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem
Kuchnia w szuwarachjedną zrobiłam tradycyjnie. Muszę jednak przyznać, że obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 5 kropel sosu sojowego 3 łyżki zalewy z pomidorów szczypta ziół prowansalskich
Smaki Na Talerzuwodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy szarą pianę i wrzucamy obraną włoszczyznę razem z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło razem(...)jednolita, wlewamy z powrotem do reszty wywaru. W misce ucieramy 3 łyżki mąki ze śmietaną na gładką masę a następnie dolewamy trochę gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Do całości wrzucamy kawałki kurczaka i marchewkę. Potrawkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i cukrem. Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem, posypaną natką pietruszki
Qchnia po prostuobiad po raz kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi dzisiejsza inspiracja. Składniki na 4 porcje: 90 dag podudzi (pałek) kurczaka Marynata: 1 łyżeczka imbiru 1 mała cebula 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny) Przygotowanie: Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy. Umyte i osuszone
Fabryka pomysłówproblemami. Zawsze z tych spotkań wychodzę zadowolona, spokojna i zwykle o 2 kg cięższa... Wraps z kurczakiem w papryce. Składniki: Pierś z kurczaka, podwójna; Pomysł na soczystą pierś kurczaka z papryką Winiary; 4 wraps'y multigrain; 1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka; 1 zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy; 2 garści kiełków rzodkiewki; 1/4 główki sałaty; mały(...)polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy na 3 min. do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po wyciągnięciu ich z piekarnika smarujemy je sosem jogurtowo - paprykowym. Układamy na środku warzywa i pokrojonego w paski kurczaka. Zawijamy - jak kto lubi. I oto mamy przepyszny obiad!!! Kurczak jest super soczysty i naprawdę dobrze doprawiony. Cała masa warzyw różnego rodzaju sprawia
Miksturownik