Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej(...)kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez
karmelowykotleciki są tam samo szybkie w wykonaniu jak i smaczne:). Sos śmietanowy sprawdza się w połączeniu praktycznie z każdymi warzywami, zgrał się także z brokułem. 2 filety z kurczaka 1 brokuł 300g śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Filety kroimy na części, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem(...)Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. 3. Do filetów wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowane brokuły. Gotujemy aż sos zgęstnieje
Szefowa kuchniDressing: Oliwę, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki. Gdy sos będzie jednolity dodać ser i doprawić solą i pieprzem. Znowu wymieszać. Na półmisku ułożyć liście sałaty, następnie pomidorki pokrojone w ósemki, jajko i mięso z kurczaka. Na koniec polać dressingiem i posypać odrobiną parmezanu. Smacznego
Smakuj życie!Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę(...)można także serwować ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy Składniki: 3 jajka 250g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa ) olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia 350g pieczarek
Blog z Apetytemzimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli
CookYourselftego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki(...)małe gruntowe) 0,5 czerwonej cebuli garść kiełków brokuła kilka gałązek pietruszki 1/4 pomarańczowej papryki 1/4 czerwonej papryki 1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach) sól SOS WINEGRET: 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki musztarady dijon 3/4 łyżeczki brązowego cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieperz WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyporcji dla 3-4- osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie chow mein) - pierś z kurczaka - 1 marchewkę - 1 cukinię - 1 paprykę - 1 kalarepę - 4 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 cm korzenia imbiru - kiełki rzodkiewki - 4 łyżki oleju sezamowego - 4 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku - wok lub głęboką patelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy(...)Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy w wąskie paski. 5. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez minutę podsmażamy czosnek, chili oraz imbir. 6. Następnie dodajemy oprószone szczyptą soli i pieprzu mięso, które podsmażamy przez 5 minut. 7. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i całość podsmażamy przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie dodajemy sos sojowy
Bez CebuliPizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli(...)swojej księdze wskazał on kilka receptur bardzo mocno przypominających ówczesną pizzę np. poprzez nałożenie na płaski chleb oleju oraz kurczaka, czosnku, sera i pieprzu. Ten przepis jest najbliższy odzwierciedleniu nowoczesnej pizzy. Zapytacie: A gdzie sos pomidorowy? Jak to się stało, że pizza wygląda teraz zupełnie inaczej? Pomidory to owoc amerykański a jak zapewne pamiętacie z lekcji historii szanowny
Better Life By Auntie Jujeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut(...)pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany 12% 200g żółtego sera Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi myjemy i obieramy. Zielone myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki
Kolizje Smakówsię udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny
Kulinarne Inspiracjemakaronem z zupek chińskich. Pyszna i lekka na bazie jogurtu naturalnego. Polecam. SKŁADNIKI: Mięso 2 filet z kurczaka 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego Sałatka 2 garście mix sałat 1 Garść świeżego szpinaku 3 ogórki konserwowe 1 cebula 1 zupka chińska
Gotowanie Patkiudek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy
królestwo garówbyć pieczone ziemniaki z roladami z kurczaka . Zawsze mam problem z doborem odpowiedniej surówki do pieczonych ziemniaków. I przypomniały mi się opowiadania znajomych, że w dzieciństwie u dziadków jadali ziemniaki z zsiadłym mlekiem. Na domowe zsiadłe mleko liczyć nie mogę, ale od czego jest jogurt naturalny? ;) Do tego rzodkiewki i szczypiorek, i sos gotowy! :) Idealny na niedzielne słoneczne i wiosenne
Weekendy w domu i ogrodziedobrej jakości mięso - całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi smaczny i soczysty posiłek. W towarzystwie ulubionych sosów i warzyw lub sałatki to świetna propozycja na weekendowy obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki (4 porcje) -1 pojedynczy filet z kurczaka -200 g chudej wołowiny -200 g mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki) -120 g kiełbasy paprykowej (ew. zwykłej
Zielona KuchniaRożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli
Świat Domowej Kuchni