limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy(...)Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika
Moniki Smakołykicienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże(...)ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu
OstryKęssporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę oraz głowy, a pozostawiając odwłok, który pokroiłem w pierścienie oraz macki. Kiedy sos zgęstniał dodałem do niego obrane kalmary i gotowałem jeszcze przez około(...)międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 140 stopni i włożyłem do niego cukinie do około 10 minut. Po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i zagłębienia w nich wypełniłem przygotowanym sosem z kalmarami. Całość ponownie umieściłem w piekarniku na około 5 minut. Na małą patelnię dodałem 4 łyżeczki brązowego cukru, który podgrzewałem na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem
Wyprawy kulinarneDwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos: Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki. Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy(...)stron na dość sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas placek zrobi się twardy i trudno będzie go zawinąć. Usmażony placek smarujemy sosem, kładziemy ulubione składniki, zawijamy i zajadamy
Kolizje Smakówlaurowy – po 2 szt * cynamon – 1 łyżeczka * świeża chili – 0,5 szt * pasta curry massaman – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 400 ml * pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce * cukier palmowy – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon(...)rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka. Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Ps. Pastę Curry Massaman do dania
Ostra na SłodkoRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze(...)części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjogurtu naturalnego. Chłodnik z avocado / awokado to świetny pomysł na ochłodę w ciepły marzec. Dodając do niego jogurt, trochę rukoli, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda(...)botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny, 50 ml wody gazowanej, Sól i pieprz, 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię podobają przepisy czy zdjęcia gotowych potraw. Obie rzeczy na swój sposób są urzekające. Na dobry początek podkradłam mało skomplikowane hot- dogi, a to tylko dlatego iż intryguje mnie sos serowy. A że akurat zalega mi jalapeno w lodówce i mam świeże bułeczki, to zupełny przypadek. Tex Mex Hot Dog bułki na hot dogi (ilość wg uznania) parówki(...)dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st
bastalenadobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania: Ciasto(...)minutę. Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (tortownica o średnicy 23 cm). Piecz ok. 55-105 minut (w zależności od piekarnika. Aż do suchego patyczka) Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą połóż miskę- tak aby nie dotykała tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser
Wielki apetytobranych fistaszków 1 mała papryczka chili sok z 1/2 limonki 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sos sojowy do smaku 2 niepełne szklanki mleka orzechowego (domowej roboty) * 2 łyżeczki mąki jaglanej 3 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana myję, kroję w większą kostkę i przesypuję solą. Odstawiam(...)dokładnie wodą i osuszam. Ten zabieg ma na celu wyeliminować charakterystyczną dla bakłażana goryczkę. W rondlu rozgrzewam oliwę, wrzucam pora, posiekany obrany czosnek oraz fistaszki. Dodaję wszystkie przyprawy, prócz sosu sojowego, a pieprz uprzednio rozcieram w moździerzu. Doprowadzam do zeszklenia pora uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucam opłukanego z soli i osuszonego bakłażana. Podsmażam
W kuchni Karmel-itkidość aromatyczne, ja jednak postanowiłam wzbogacić farsz dodatkiem hojnej ilości bazylii, która wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula(...)pesto. Na koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskikolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy(...)kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia Łukaszasmaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki(...)Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę
Kuchnia ŁukaszaPatatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki są najlepsze, gdy się je wymiesza z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie(...)solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy je wrzątkiem z odrobiną soli i gotujemy około10 minut. Muszą być twardawe. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Kulinarne przygody Gatityoleju arachidowego 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 drobno posiekana papryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie:Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.Mi(...)smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.Podajemy makaronem
Kulinarne przygody Gatity