sos bb - 500 przepisów (strona:11/34)

Panna cotta czyli słodkie popołudnie 144

ostygnięcia. Gdy lekko zaczyna tężeć przelewamy ją do foremek  Wykładamy je do lodówki na około godzinę. Z rozmrożone truskawki miksujemy. Nie odsączamy je z wytrąconej wody, dzięki niej sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Możemy posłużyć się również gotowym sosem a w sezonie świeżymi owocami.  Żeby wyjąć gotowy deser w foremek należy je umieścić na chwile w ciepłej wodzie(...)Wtedy delikatnie odrwią się od dna. Gotowy deser po ułożeniu na talerzu polewamy sosem.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 222

bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a (http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe części i formujemy(...)się nie przypaliło. Gotowe! 4. Mając już wszystkie składniki, zabieramy się za układanie naszego Big Mac'a (warstwy od dołu):    - dolna część bułki    - łyżka sosu do Big Mac'a    - sałata lodowa    - plasterek sera    - burger    - 2 plasterki ogórka    - druga dolna część bułki

My Culinary Art
Sałatka z fetą i mango 157

Składniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu  (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry,  ale może też być tabasco(...)kładziemy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser i mango kroimy w kostkę. Całość rozkładamy na liściach sałaty, dodajemy krążki cebuli i kilka oliwek (wg. uznania). Składniki na sos mieszamy w szklance i polewamy nim sałatkę. Gotowe

My Culinary Art
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 216

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony(...)sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.  Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem

Kolizje Smaków
Calzone 208

łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany  Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto(...)który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi

Kolizje Smaków
Po prostu pizza 170

domową pizzę.  Dodatki według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru(...)dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 207

przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa(...)gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika

prawdziwe jedzenie
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 303

trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity.Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić. Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić

Smaczne Zdrowe
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 306

Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki.  Jest to przepis(...)tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti  neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti Carbonara 243

Carbonara . Danie jest kaloryczne za sprawą boczku, żółtek i 30% śmietanki. Ale tak musi być, w tym daniu nie można iść na ustępstwa. Spaghetti Carbonara  to przepis na idealny sos śmietanowy z boczkiem, cebulą, żółtkami jaj i śmietanką. Dodatek białego wina podczas przygotowywania sosu jest kropką nad i… w tym daniu, kto raz spróbuje zakocha się w tym prostym(...)jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica   Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii. Smacznego! The post Spaghetti Carbonara appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oszukany Cezar- wersja druga 717

jaja 2 małe piersi kurczaka chilli w płatkach ser pleśniowy złocisty Lazur pół papryki białej pół papryki zielonej zielona fasolka szparagowa-50 gram 4 rzodkiewki Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech(...)sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki. Gotowe

Mango Papaja
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 249

Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE(...)Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych

OstryKęs
Surówka z białej kapusty 241

Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem(...)mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
Domowy kebab z surówką 474

olej  Surówka  - ½ kapusty pekińskiej  - marchew, cebula  - 2 ogórki kiszone  -  2 łyżki oleju  - sól, pieprz  - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )  Sos  - 2 łyżki jogurtu naturalnego  - 2 łyżki majonezu  - ½ opakowania przyprawy tzatziki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej(...)dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić  w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką i frytkami Uwaga – sprawdzona rada 1)       najlepiej przygotować podwójną porcję sosu Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 257

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego bulguru (w bulionie warzywnym) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, odsączonego posiekana szalotka (2 szt. ze szczypiorem) i natka pietruszki (1/3 pęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki(...)cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem

Czerwień i błękit