Rolada schabowa z suszonymi owocami 197smaczna i soczysta a w dodatku ładnie się prezentuje. Roladę możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania
Bajeczna Kuchnia
Swiąteczny schab z wolnowaru 401Kupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczka pieczona w mleku 214sami w domu..tym razem zrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam tutaj ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać mięsko wyszło pyszne. 1 kg schabu bez kości / polędwicy 1 litr mleka (u mnie(...)spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać mięso mlekiem z naczynia.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso, aż do całkowitego
Moje domowe kucharzenie
Schab pieczony 273listki laurowe. Folię zawijamy tak, aby jej końce były u góry, tak przygotowany schab wkładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i kolejne(...)minut przed końcem folię rozchylić i np. włączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy
Kuchcik gotuje
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6068smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki(...)gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy
Ogrodnik w podróży
Stek barani 185jakiegoś przykrego zapachu mięso zawsze miękkie szlachetne soczyste Pomyślałam zaryzykuje i JA mam na to patent Składniki: (dla mojej rodziny ,4 osoby) Około 1 kg schabu z kością 1 litr mleka Główka czosnku świeży rozmaryn Sposób: Odbieramy kość od schabu i Marynujemy w mleku czosnku i świeżym rozmarynie na minimum(...)lodowce pod przykryciem A teraz to już w sumie nic Kroimy w plastry około 1.5 -2 cm. Rozgrzewamy elektrycznego grilla który piecze z dwóch stron I umieszczamy nasze mięso na 5-7 minut W zależności od stopnia wysmażenia Pieprzymy na sam koniec Sól jest tu zbędna Smacznego
Viola cooks with passion
Najlepsza szynka drobiowa 445właśnie, podczas pieczenia namieszał mi przypadek. Ustawiłam początkowo zbyt niską temperaturę, błąd skorygowałam na samym końcu, zwiększając temperaturę do 180º C i dopiekając je przez 20 min. Szynki studzimy w zamkniętym naczyniu. Wystudzone wyjmujemy z siatek (nie zrażajmy się, że zejdzie marynata, aromat i tak pozostanie). Najlepsza szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna(...)smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą … i nie tylko. Zapomniałam tylko o jednym… kiedy ostatnio kupowałam wędlinę. Dla mnie jest to najlepsza szynka drobiowa.Wam też polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Najlepsza szynka drobiowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Łopatka pieczona z oregano 187soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona w spore plastry doskonale smakowała z domową ćwikłą, zaś Piotrkowi z sałatką jarzynową. Po świętach pieczoną łopatkę kroiliśmy cieniej jako dodatek do kanapek. Inne przepisy na pieczone mięsa: Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI 257Soczysty schabik na niedzielny obiad SCHAB SZPIKOWANY JABŁKAMI SKŁADNIKI: schab/bk -1,5-2 kg jabłka -1 kg sól pieprz czosnek granulowany -1 łyżka oliwa z oliwek -3 łyżki. PRZYGOTOWANIE Schab umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Jabłka umyć, osączyć, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne. Część jabłek pokroić w plastry, resztę na cząstki. Schab(...)ponacinać, ale nie do końca. W miejsce nacięć wkładać plasterki jabłek. Wierzch schabu skropić oliwą. Przełożyć schab do rękawa do pieczenia, piec 1 godz. w 190 stop. Następnie rozciąć rękaw lekko rozchylić, aby schab nam się zarumienił. Pozostałe jabłka rozłożyć na blasze wokół schabu i piec jeszcze 20 minut. Upieczony schab wyjąć na półmisek, obłożyć upieczonymi jabłkami, udekorować. (function
Kuchnia Danusi
Tagin po Polsku... 185powinno w nim się przyrządzać, to jagnięcina lub baranina. Mięsa przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości. Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko w kominie który znajduje się w pokrywie zaczyna cyrkulować. Tagin jest prezentem mojego męża(...)zafascynowany kuchnią Marokańską i Arabską. Mam nadzieję, że nie długo przygotuje dla mnie oryginalną potrawę, pochodzącą rodem z Maroka. Ja niestety dzisiaj zrobiłam "Tagin" po Polsku, używając schabu. Można zadać pytanie "dlaczego po Polsku..." skoro służy do przygotowywania mięs w różnych postaciach, więc odpowiadam, w kuchni Marokańskiej jak i Arabskiej nie używa się mięsa pochodzącego
Zainspiruj się kuchnią
Pieczony schab z kością w tymianku i rozmarynie 293nasz schab ma w sobie wystarczająco Sposób: Mięso oczyszczamy i myjemy. Do szklanej miski wlewamy około 1.5 litra wody dodajemy czosnek,majeranek i sól. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka,kilkanaście godzin. Ja jak zwykle preferuje cała noc w lodówce pod przykryciem. Następnie mięso myjemy i przyprawiamy tymiankiem ,rozmarynem ,słodka papryka i umieszczamy w worku do pieczenia. Pieczemy(...)oleju około 1 godziny w 200°C po upływie 40 minut proszę zmniejszyć temperaturę do 180°C Mięsko jest soczyste i miękkie. Podajemy z ziemniakami Smacznego
Viola cooks with passion
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 456Kawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania (my upolowaliśmy(...)prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki . Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE
Nerds Kitchen
Pyszny schab pieczony w mleku 174następne 15 minut, a w tym czasie 2 razy polewamy schab z wierzchu gorącą zalewą, w której się piecze. Następnie wyciągamy mięso z piekarnik i naczynia. Zawijamy szczelnie w papier lub folię i wkładamy do ciepłego lecz wyłączonego już piekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować(...)schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie i schłodzi się przez noc w lodówce. Mięsko jest soczyste, dobrze doprawione. Polecam
Pichceniomania
Schab pieczony w rękawie 153przygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka igiełek suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy(...)lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło
e-PrzepisyKulinarne
Kanapka z mięsem pieczonym, pomidorem i sałatą 220razem chciałam zachęcić Was do wypróbowania pewnego pomysłu. Zamiast kupować gotowe szynki, spróbujcie upiec soczyste mięso na kanapki w domu. Długo zachowuje świeżość i jest dużo zdrowsze (i smaczniejsze) niż sklepowe. Nie zawiera konserwantów i spulchniaczy, w tym wody. Zapraszam :) Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć(...)Włożyć mięso i przykryć naczynie folią spożywczą na min. 24 godziny. Co jakiś czas obrócić mięso. Po tym czasie odlać marynatę i wstawić mięso (w rękawie do pieczenia, nakłuć 2-3 razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin Blog