oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek 20-25 cienkich plastrów parzonego boczku(...)całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku. Owijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia
Kuba Gotujektóre nie nadają się do spożycia przez swój skład, czyli antybiotyki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Są jednak miejsca, które oferują nam swojskie wyroby i znajdziemy tam rozmaite wędliny o soczystym smaku i zapachu. Tutaj musimy jednak wziąć pod uwagę ich cenę, która zazwyczaj oscyluje w granicach 50 złotych za kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy(...)aromatyczną żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne
Kuchcik gotujektóre nie nadają się do spożycia przez swój skład, czyli antybiotyki, sztuczne barwniki oraz konserwanty. Są jednak miejsca, które oferują nam swojskie wyroby i znajdziemy tam rozmaite wędliny o soczystym smaku i zapachu. Tutaj musimy jednak wziąć pod uwagę ich cenę, która zazwyczaj oscyluje w granicach 50 złotych za kilogram. Najlepszym rozwiązaniem jest własna, domowa produkcja wędlin – jest to najtańszy(...)aromatyczną żywność dla naszej rodziny. Okazuje się nawet, że zrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne
Kuchcik gotujeDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z
Kuchnia u Krysikarczek / schab karkowy ). Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste. Wprost rozpływa się w ustach! Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie! Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają , a po uduszeniu jest soczyste. Karkówka przyrządzona(...)minut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego
Ostra na Słodkobiały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia(...)kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty
Codzienne GotowanieTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała
Ostra na Słodko