Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony. Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka : 3 l zimnej wody 12 dkg soli płaska łyżeczka
Maminek kulinarnykolacja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Schabik jest pyszny , soczysty i bardzo aromatyczny , a aksamitny sos dodaje mu jeszcze smaku , po prostu niebiański obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki porcja na około 4 osoby : 1 kg schabu 2 duże cebule 2 szklanki mleka sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka cukru(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 ml śmietanki kremówki ( to ważne dla smaku ) woreczek do pieczenia Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby porządnie naciągnął cebulą i zmiękł od mleka . Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , nacieramy nią schab , najlepiej już
Ogrodnik w podróżysmakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu sól, pieprz 1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko(...)doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem. 4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula. 5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę
Szefowa kuchniPrzed Wami wspaniały schab pieczony , ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy(...)ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSchab nadziewany z morelami w curry Schab ze śliwką był poprzednio , wiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDzisiaj zapraszam Was do przygotowania schabu w nieco inny sposób. Mięso zostało nacięte i nafaszerowane nadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej(...)schab przyprawić solą oraz pieprzem (zarówno środek, boki jak i spód). Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć oraz bardzo drobno posiekać (np. za pomocą blendera). Czosnek przecisnąć przez praskę. Do posiekanej pietruszki oraz bazylii dodać miękkie masło oraz czosnek. Dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać schab. Mięso przełożyć do rękawa. Dokładnie zawinąć, tzn. mięso powinno być mocno zaciśnięte, aby podczas pieczenia się
Ugotowaćsurówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny. Niestety zdjęcia schabu są marne. Dzień był pochmurny, a aparat w telefonie nie ma lampy.... Ech, co ja się będę tłumaczyć. Umieszczam zdjęcia jakie
Kuchnia po mojemukruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż(...)nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Orzechy kroimy i mieszamy je z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym
Podróż w kulinariaMiałam syrop z bzu lekko słodki, najlepszy byłby wytrawny ale nie zawsze można go nabyć a ja w tym roku nie zrobiłam. Schab tak pieczony z zewnątrz jest prawie czarny a w środku jasny i soczysty, polecam. Proponuje go na obiad w Nowy Rok, będzie znakomity. Na świątecznym stole sprawdził się znakomicie. Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego
Moje Małe Czarowaniezachowało kształt. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu
Słodkości i nie tylkotrudne , a warto je zrobić , gdyż niema nic bardziej zdrowego , a zarazem smaczniejszego niż cudowny , soczysty i aromatyczny plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku(...)zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę ) , upychamy w siatkę wędliniarską . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze
Ogrodnik w podróżydyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego(...)brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP, 1 szklanka puree z pieczonej dyni, 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko
SzczyptaSmaQwilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam . Zaczynamy: Składniki: około 1 kg schab 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi(...)nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość. Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyświątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaschab pieczony w niskiej temperaturze znalazłam na blogu Ogrodnik w podróży . Zachęcił mnie wygląd (Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa). A teraz najważniejsze – „degustacja”. Mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Podczas krojenia zachowuje swoją strukturę, nie rozpada się. Schab pieczony w niskiej temperaturze idealnie nadaje się na kanapki, ale nie tylko. Pokrojony w grubsze plastry z powodzeniem
mojewypiekiinietylko