ugotować na obiad? Jak powszechnie wiadomo, najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, lecz obiad wciąż jest uważany za główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. W Polsce jest on spożywany przeważnie między godziną 12 a 16, lecz już od dłuższego czasu obserwuje się przesunięcie pory obiadowej w kierunku godzin wieczornych. Jest to głównie związane ze zmianą obecnego stylu życia. Dawniej
Kulinarne Przebojepostanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce
Monia miesza i gotujeZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem
W kuchni Karmel-itkisąsiadów, tańczyć po pokoju i obracać się, niczympięcioletnia dziewczynka. Próbowałam zaczesać sobie dwa pędzęlkina głowie, ale mam zbyt krótkie włosy. Założyłam dwie różne skarpetki, koszulkę na lewą stronę. Upaćkałamsię śniadaniem, rozlałam kawę z mlekiem i stłukłam ulubiony kubek mamy.A potem, jak mały zbieg, uciekłam do swojego azylu, rozkręciłam radioi cały czas zerkałam na zamknięte drzwi. W obawie, że zaraz
W kuchni Karmel-itkipiątek nie jada się mięsa. Panuje ścisły post, któregomnie nauczono i dbam o tę tradycję. Nie wyobrażam sobie w tym dniuupiec na obiad kurczaka czy raczyć się wędliną na śniadanie. Mowy nie ma! Stwierdziłam już, w jakimś poprzednim wpisie, że jadam zdecydowanie za mało ryb.Więc wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść i popędziłam
W kuchni Karmel-itkiŚNIADANIOWY. (autorstwo moje;) 250g dorodnych truskawek łyżeczka miodu 250g białego twarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi
W kuchni Karmel-itkiprzednia.Nagranie ma zacząć się o trzynastej, ale czekamy. Przed nami odbywa się inne nagranie, na Wawelu, jak się później dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz.Zaczyna się lekkie poruszenie, wszyscy chodzą, biegają, przestawiają, ozdabiają
W kuchni Karmel-itkitańca! Z Kasią próbowałyśmy jakoś rozruszać towarzystwo, nie byli jednakzainteresowani. No cóż, ale co się natańczyłyśmy, to nasze. Dzień drugi, 14.10.Drugi, ostatni niestety dzień wspaniałej, blogowej przygody.Rano sute śniadanie w hotelowej restauracji, a po nim mig na PGE Arena.Część męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej",gdzie to drużyna KRASNALI i ZUCHÓW
W kuchni Karmel-itkimnie seria przepisów,które świetnie pomogą w zagospodarowaniu tychże przejrzałych owoców. Tym samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić równieżobiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na "Racuszki jabłkowe pani Jadzi" z książki Ewa gotuje - szybko.) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki
W kuchni Karmel-itkibardzo dojrzałe kiwi, koktajl będzie bardzo słodki, dodatkowo słodyczy nadaje laktoza zawarta w mleku. ** Koktajl jest dość gęsty, a zarazem sycący. Świetnie spełni się w roli pożywnego drugiego śniadania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą. Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej pąki, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych.Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami ! POLSKIE KAPARY. / źródło: Sielskie Życie 3/2013 / duże pąki nasturcji ocet jabłkowy sól Pąki nasturcji
W kuchni Karmel-itkiPosiadanie własnego ogródka, tuz przy domu, to olbrzymi przywilej. Lato jest okresem, kiedywykorzystuję go w pełni. Z plonów komponuję całe, dzienne jadłospisy, a każdy jest inny.Od śniadania, przez obiad, deser, po samą kolację, można czerpać z ogrodu to, co oferuje.A oferuje naprawdę wiele. Nie wyobrażam sobie życia bez przydomowego ogrodu.Wystarczy posłużyć się podstawowymi składnikami, które w domu zwyczajowo się
W kuchni Karmel-itkiekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie.O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie,było sześciu uczestników, większość początkujących blogerów
W kuchni Karmel-itkiprzedstawićw bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowychi może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek.Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób
W kuchni Karmel-itkiźródłem są kwiaty. Jednak co najdziwniejsze, stosowany jest na niektóreodmiany alergii, nie obejmujące roślin miododajnych. Ma działanie zdrowotne i upiększające.Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę, dwie miodu rano, do śniadania czy też dodając do lepiej herbaty, niż faszerowaćsię suplementami diety i witaminami. Pamiętajmy jednak, że temperatura płynu, w którym rozpuszczamy miód, nie powinnaprzekraczać 30-40 stopni Celsjusza, ponieważ
W kuchni Karmel-itki