słodko, z bananem i bakaliami. autorka: tysiagotuje | blog: Moja Mała Pasja 69. Ryżowe zapiekanki jabłkowe. autorka: Rudzielec | blog: Smakuję życie 3. Pudding ryżowy jak kleik. autorka: Marilyn | blog: Śniadania Wege Futrzaka Ryż zapiekany z jabłkami. autorka: nogawkuchni | blog: nogawkuchni.blogspot.pl Tarta ryżowa, rijstaart autorka: dariozka91 | blog: wyznania kulinarne Dariozki Pudding ryżowy autorka: Maggie_pal | blog: Co siedzi w garnku ? Ryż
Mia Cucina Sofietapowiecie na naleśnikowe finger food, małe co nieco, idealne na rozpoczęcie dnia? Jeśli poprzedniego dnia usmażymy naleśniki, a potem je tylko podgrzejemy w mikrofalówce, to przygotowanie śniadania nie zajmie nam więcej niż 5 minut. Tyle potrzeba, aby na naleśnikach rozsmarować masło orzechowe lub nutellę, położyc na nim obranego banana, zwinąć, pokroić na cząstki na jeden kęs, zanurzyć w jogurcie
Mia Cucina SofietaBardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon. Ten aksamitny charakter subtelnie przełamuje lekko chrupiący spód z ciasteczek i orzechów. Prawdziwa poezja na początek dnia. zapraszam) Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek
Mia Cucina SofietaCiasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne
Mia Cucina Sofietapasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru
Symfonia Smakówzaś przebiega po twarzy cień, niczym gradowa chmura, tylko czekać jak wybuchnie i wysypie wszystkie swoje żale. Nie lubisz jej w tym wydaniu. Może jest głodna, bo zapomniała o śniadaniu?Decyzja o przejściu na wegetarianizm oznaczała całkowitą zmianę odżywiania, a białko, jak wiadomo, musi zostać zastąpione czymś innym. Świetnie sprawdza się soja, soczewica i oczywiście ciecierzyca. W odpowiednim towarzystwie
W kuchni Karmel-itkiLubię przyrządzać dania, które sprawdzają się jako danie główne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto:szklanka mąki pszennej,100g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościbułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki: 40g świeżych drożdży, 300g mąki kukurydzianej, 200g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki
Z miłości do słodkościdłuższego czasu miałam zamiar dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, w której biorą udział inni blogerzy, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało:) Tym razem postanowiłam, że muszę wygospodarować trochę czasu. Udało się;) Wraz z innymi blogerami upiekłam pyszną Ciabattę. Szczególnie przypadła do gustu mojemu synkowi:) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej, 175 g mąki chlebowej
Z miłości do słodkościkolejny wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej, 125 ml letniej wody, 30g świeżych drożdży
Z miłości do słodkościkolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą
Z miłości do słodkościniecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie robi dla dobrego jedzenia ;) Poczatkowo planowalam zrobic muffiny wytrawne na sniadanie, ale rano mi sie nie bardzo chcialo wiec zamiast muffinek na sniadanie byly slodkie do popoludniowej kawy. W oryginalnym przepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc tak od siebie
Przysmaki KarolkiLubie w sobotni czy niedzielny poranek zjesc na sniadanie swieza bulke z dzemem, popic ja aromatyczna, czarna kawa. Nigdzie sie wtedy nie musze spie szyc, nic nie musze robic, delektuje sie chwila, bo wiem, ze przeciez nie bedzie trwac wiecznie. Mam ochote ja zatrzymac, ale to przeciez niemozliwe. Moze wlasnie dlatego uleglam pokusie i w tym roku jak jeszcze nigdy(...)dyni i poparanczy. Jego aromaty wirowaly w powietrzu, wypelnialy powoli caly dom swa slodycza. Teraz ja zamykam je w malym sloiczku. Gdy za pare tygodni otowrze go na sniadanie pewnie za oknem bedzie juz pochmurno i szaro, i wtedy przypomni mi sie piekna, pelna cieplych barw jesien, bursztynowa i zlota jak moj dziesiejszy dzem. Dzem z dyni i pomaranczy skladniki
Przysmaki Karolkijeden z tych dni, które lubię najbardziej. Od rana nigdzie nie trzeba się spieszyć. Leniwe śniadanie, potem długa kąpiel. Słonce zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór. W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis
Przysmaki KarolkiZapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie. Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem
Przysmaki Karolki