jeszcze coś zostanie. Tym razem w sosie pieczarkowym, ale pyszne są również w sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 jajka • 2 kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki posiekanej natki
To co kochamwiemy co z nim zrobić. Proponuję kanapki właśnie z masłem orzechowym i bananem, trochę egzotyczne, ale zapewniam, że pyszne. Idealne na leniwe niedzielne śniadanie. Składniki: • 2 duże banany • 8 kromek chleba tostowego pszennego • kilka łyżeczek masła orzechowego • masło do smażenia Wykonanie: • Kromki chleba tostowego posmarować masłem orzechowym. • Banana przekroić na pół
To co kochamjest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze to coś innego i smacznego! Składniki: • 1/2 bagietki • 2 kiełbaski chude • po 1/2 papryki żółtej
To co kochammnie bardzo cieszy, bo uwielbiam szparagi. Mogłabym jeść je codziennie, nawet tylko z masełkiem. Ale takie w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie. Składniki na 2 porcje: • 4 jajka • sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych
To co kochamPyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec
To co kochamTrzy popularne składniki: jajko, pomidor i boczek to pomysł na ciekawe i niecodzienne śniadanie lub kolację – zapiekane jajka w kołnierzu z boczku wędzonego w pomidorowej pierzynie. Ja użyłam dużych, mięsistych pomidorów malinowych. Warto spróbować! Składniki: • 2 duże pomidory lub 4 średnie • 4 jajka • 4 plasty boczku wędzonego • sól, pieprz
To co kochamwarto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić i zmiksować na gładką masę. • Doprawić solą
To co kochamIdealne wytrawne muffinki na zdrowe śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło z masełkiem. Po przekrojeniu pachną intensywnie oregano, a nasiona przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Samo wykonanie jest błyskawiczne, bo polega tylko na wymieszaniu składników. Polecam w leniwy weekendowy poranek, kiedy to można zrobić rodzinie smaczną i pachnącą niespodziankę. Składniki
To co kochamdiety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: • 1 łyżka nasion chia • 1 szklanka mleka • 1 łyżeczka miodu • garść zielonych winogron Wykonanie: • Nasiona zalać mlekiem i wstawić
To co kochamWeekendowe śniadanie trwa znacznie dłużej niż takie codziennie. Można więc trochę pobawić się jedzeniem i przygotować pyszne zapiekane bułeczki z wędzonym boczkiem, jajkiem i serem żółtym. Rodzinka będzie zachwycona i nawet niejadki się skuszą. Składniki: • 8 bułek kajzerek • 8 plastrów boczku wędzonego • 8 jajek • sól, pieprz do smaku • mały kawałek sera żółtego • roszponka Wykonanie
To co kochamciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk
To co kochamskładniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest
To co kochamoczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego. Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła • 1 czekolada mleczna • 1 jajko do posmarowania bułeczek Rozczyn
To co kochamWeekend to zawsze czas na wypasione i leniwe śniadanie. Nie tylko dłużej śpimy, ale też dłużej celebrujemy poranny posiłek. Zaganiamy dzieciaki do kuchni, aby razem posiedzieć przy stole, bo w ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest
To co kochamdodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi
To co kocham