jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka i pietruszka • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamSuperszybkie śniadanie lub kolacja walentynkowa. Zapewniam, że każda Walentynka uśmiechnie się, gdy poczęstujecie ją parówkowym sercem. Bo przecież jak mówi stare porzekadło… przez żołądek do serca! Składniki: • 1 opakowanie miniparóweczek • 1/4 opakowania ciasta francuskiego Wykonanie: • Ciasto francuskie pokroić na 1×10 cm paski. • Owinąć każdym paskiem jedną paróweczkę. • Ułożyć na blasze wyłożonej
To co kochamposmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę
To co kochamwielkanocne śniadanie polecam słodkie bułeczki drożdżowe połączone w dużą pisankę. Bułeczki udekorowane są bitą śmietaną udającą biało jajka i morelami – żółtkami. Niby proste drożdżowe bułeczki, a podane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki
To co kochamLetnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki
To co kochammegadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy
To co kochamzapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny
To co kochamchociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który każdy drobił sobie do barszczu, zupełnie taki sam smak jak w mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe
To co kochammoim problemem, bo dyżur miał ktoś inny. Było to znacznie wydajniejsze i szybsze, niż robienie zakupów, zmywanie i gotowanie codziennie dla siebie. Zwłaszcza że byłam wtedy singlem i na śniadanie był jogurt, a kolacje jadłam na mieście. Kolejnym plusem takiego systemu było integrowanie się i wspólne rozmowy, bo nie jadłam wtedy sama przed komputerem, nie odzywając się do nikogo
Ugotowane pozamiataneKtóż z nas nie lubi placuszków. Słodkie, z owocami są idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Oto przepis na bananowe placuszki z nutą cynamonu. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 16 placków. Produkty 2 banany, 2 jajka, 5 łyżek mąki owsianej, 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie), 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Banana obierz ze skórki
Fit&Fast Kitchenkratce, i to co wyrosło podczas pieczenia zapadło się i pięknie spłaszczyło :-). Upiekłam tą babkę wczoraj rano (po wystudzeniu zawinęłam w filę aluminiową, a konsumowałam dopiero dziś na śniadanie. Smacznego! Artykuł Wegańska marcepanowa babka pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkrokami zbliżamy się do grudnia , dla mnie to magiczny miesiąc , wystawy sklepowe aż kipią , lampeczki w oknach , uwielbiam to , więc pomyślałam że czas przygotować moje świąteczne tosty na dzisiejsze śniadanie , moja córka je uwielbia , z dodatkiem cynamonu , czekolady , mniammmm , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu
Mój SmakBardzo delikatny, puszysty omlet. Śmietana powoduje, że omlet jest jeszcze bardziej delikatny. Z tej porcji powstaną Wam dwa omlety na dużej patelni. Przepis na thermomix na
Kuchnia Pokoleńświeżego mleka Sposób wykonania : B anany obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera lub do pojemnika. Dodaj mleko i jogurt. Zmiksuj wszystko dokładnie, wypij jako pożywne śniadanie. Jeśli chcesz możesz po rozlaniu koktajlu do szklanek posypać go odrobiną startej na tarce czekolady
Przepisy i porady kulinarnetrzy rodzaje płatków śniadaniowych: klasyczne, pełne ziarno i żytnie. Jesteśmy z córką po pierwszej degustacji, bardzo pozytywnej :) Już niebawem na blogu pojawią się przepisy na smaczne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem otrzymanych produktów :) Marka LUBELLA kojarzy się nam najczęściej z makaronami, płatkami śniadaniowymi.. w ofercie firmy znajdziemy dużo innych ciekawych produktów np. kasze, mąki, przekąski. Zachęcam
Kuchnia z widokiem na ogród