1 kg szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki
królestwo garówSkładniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½ cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej
Kulinarny karnet Christopheramacie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto
Gorący kąseksokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również
Buniabaje w kuchniKeralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko
Ostra na Słodkonich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy
VioletoweKucharzeniepolać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać
Pasja Smakuryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę): 3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia(...)upodobań i przeznaczenia sosu. Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu . Dip znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy dać się ponieść fantazji przy jego produkcji i dopasować go do własnego podniebienia
Kuchnia po mojemumoim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich(...)chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej
Czerwień i błękitŁosoś z piekarnika w ziołowej oprawie Pstrąg z piekarnika Sola zapiekana ze szpinakiem i serem Dorsz atlantycki z piekarnika Pstrąg
Passions hobbies lifeDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smaksmażył się na stronie skóry, a 1/3 na stronie mięsa. Smażenie ma jedynie "zamknąć" łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol
Full Smakukroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę chwilę smażymy, następnie dorzucamy pomidory. Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku, spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach
kgwjanczewoteż nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek
Smakowity Blog Kulinarnysię już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który
Ratunku obiad