Przygotowałam dzisiaj przepyszne cappuccino brokułowe, miałam ugotowany rosół, były mrożone brokuły, czosnek, powstało więc cappuccino brokułowe, zrobiłam takie po raz pierwszy. W tym sezonie z innych
Moja smaczna kuchniakolejną sałatkę. Tym razem na bazie ryżu. Pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jednak gotując ryż musimy uważać, żeby go nie rozgotować. Z rozgotowanym ryżem sałatka ta nie smakuje tak dobrze. Miłośnicy zdrowego i lekkiego odżywiania mogą zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zapraszam!!! Składniki: 3 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka tuńczyka(...)pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jak ostygnie dodajemy do niego kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, tuńczyka i majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of Cookingwszystkie. Najlepiej do sałatki wykorzystać ziemniaki które gotowaliśmy dzień wcześniej - zwłaszcza te "w mundurkach". Gotując takie ziemniaki dorzucamy kilka dodatkowych. I za jednym gotowaniem mamy je również do sałatki. Składniki: Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 gram szynki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duża cebula 3-4 ogórki kiszone 1 słoik marchewki z groszkiem Majonez Sól Pieprz(...)cebulę kroimy w kostkę. Natomiast szynkę kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy odsączoną marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwyDzień dobry w czwartek ! Dziś mam dla was kolejny pomysł na wykorzystanie porzeczek. Idąc dalej tropem fit&fast - sałatka nie wymagająca za dużo pracy wiec idealne nadaje się na wizyty niezapowiedzianych gości - pod warunkiem, że mamy w domu: cukinię, rucole, porzeczki i fete ;) 1. Grillujemy cukinię 2. Grillujemy chleb i robimy niego grzanki 3. Kroimy(...)kostkę fete 4. Rucole mieszamy z ostudzona grillowaną cukinią, grzankami i dorzucamy obraną czarną porzeczkę - dodajemy pieprz dla smaku i kilka kropel octu winnego. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQrukoli, 1 mozzarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Przepis: Pokroić pomidory w kostkę (po uprzednim usunięciu z nich pestek i soku – inaczej nasza sałatka będzie w nim pływać i prezentować się mniej estetycznie). Pokrojone w kostkę pomidory posolić i delikatnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut , by do końca puściły sok. Następnie ten nadmiar soku(...)prostu odlać. Pokroić w kostkę mozzarelę, umyć rukolę. W misce wymieszać pomidory, mozzarellę, rukolę, przyprawy, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Wymieszać i rozłożyć do małych szklaneczek. Podawać do stołu. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Pomidor – kolejna porcja dietetycznych przepisów. is a post from: moda na bio The post Pomidor – kolejna porcja dietetycznych przepisów. appeared first on moda
MODA NA BIOJeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: _________________________ 1 kalafior około 1,2 kg 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej szczypta soli świeży tymianek Przygotowanie: _________________________ Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka(...)zakrywała warzywo. Dodać mleko i sól. Gotować na małym ogniu około 15 minut . Lubię gdy jest al dente. Podawać z bułką tartą i masłem, posypany świeżym tymiankiem. Smacznego
Gosia gotujeNajważniejsza zasada mojej kuchni, o czym nie raz już tu wspominałem, to to, że "w kuchni nic nie powinno się zmarnować". W myśl tej wąskiej doktryny zrobiłem sałatkę warzywną, z warzyw, które mi zostały po zrobieniu wywaru do tego risotta . Czego potrzebujemy? -ugotowane: marchew, seler, pietruszka -dwa jajka ugotowane na twardo i zalane zimną wodą -dwa obrane ogórki kiszone -majonez(...)biały -garść kiełków rzodkiewki -szczypiorek świeży Wszystkie składniki kroimy na nieregularne kostki, łączymy z majonezem i kiełkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Ot tak prosto, łatwo, a jak smacznie
BaRepasHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnaszczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy(...)cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania i wyobraźni. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 4 płaty śledzia w oleju 3/4 puszki ananasa 250 ml śmietany 12% z Bażanowic pół cebuli natka pietruszki Przygotowanie: Śledzia pokroić w cienkie paski. Ananasa
Gaździnka warzylubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Pora(...)półplasterki, solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym odciskamy z nadmiaru soku. 5. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę oleju wymieszanego z łyżką wody i przyprawą, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniZnowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją ulubioną sałatkę - nazywam ją żółtą. Do piwa jest idealna :D Składniki: 250 g sera gouda puszka kukurydzy puszka ananasa 3 łyżki majonezy 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)ananasa kroimy w małą kostkę dodajemy kukurydzę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Szybko i pysznie. Smacznego
Niezły Młynekjest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube(...)wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować. Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką
Kulinarny karnet Christopherasyropu klonowego Wykonanie. Owoc pitaji przekroić na połowę. Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki". Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami. Do tego syrop klonowy. Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek. Szaszłyk z meksykańską pitają. Składniki. 1 owoc pitaji 8 pomidorów koktajlowych 50g sera pleśniowego listki mięty Wykonanie. Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka. Pomidorki przekroić na połówki(...)płaską kostkę Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka. Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach. Egzotyczna sałatka z pitaji. Składniki. 1 pitaja 1 karambola 100g jogurtu greckiego 100g truskawek Wykonanie. Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo. Karambolę pokroić w cienkie plastry
Kulinarny karnet ChristopheraDodatek do niedzielnego obiadu .Polecam. Pół główki kapusty pekińskiej poszatkować, zetrzeć jedną dużą marchewkę, dwa winne jabłka. Do tego dodać pół puszki kukurydzy
W kuchennym oknie Ewy