koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką śmietanką. Smacznego
paapilotkaaprzełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś czas można – połączenie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki tortowej, typ 450 150g zimnego masła 82% tłuszczu 100g cukru pudru 3 żółtka 250g białej czekolady
Karo in the KitchenBardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru
Mała Cukierenkapozostają poza wszelką konkurencją. Składniki: Zupa 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem
Smaki EwyMango i jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera. Dodaj trawy pszenicznej. Wsyp mąkę. Przechłodzony napar wlej do blendera . Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Jeśli chcecie uzyskać bardziej słodki koktajl dodajcie łyżkę miodu gryczanego lub innego. Posyp ziarnami granatu i udekoruj listkami mięty. Popijam z radością od samego rana. Niech moc będzie z wami ! Smacznego ! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchnimarcepanu 600 g powideł śliwkowych Do polewy i dekotacji : (taka ilość polewy wystarczy na grube pokrycie 4 dużych pierników) 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% 120 g dobrej jakości masła 82% bakalie, np. siekane migdały Pieczenie: Rodzynki i migdały siekamy, ale nie za drobno. Surowe ciasto dzielimy na trzy równe części. (Można
Ratunku obiadSylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Ryżu ✔ 2 Plasterki Sera Topionego Light ✔ Pieprz, Sól ✔ Papryka Słodka ✔ Zioła Prowansalskie ✔ Bazylia ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ 3 Ogórki - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany 255 g Białko
Sylwetka Od KuchniDelikatne i proste placuszki na śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich poranków. 20 min 2 składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki białego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jabłko mleko (ilość dopasowujemy podczas przyrządzania
Ania i Marcin gotują500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny 120-150ml słodkiej brandy – cherry brandy (można zastąpić wiśniówką lub sokiem pomarańczowym) Dodatkowo: 250-260g żurawiny do mięs (ze słoiczka) zielony i czerwony marcepan (można użyć białego + barwniki) Wierzch i boki
Mała Cukierenkaodczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru
maniapieczenialubię też dodawać octy do dań na ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci ocet metodą, nazwijmy, ekspresową, bo ocet jest od razu gotowy do użycia. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak glassy balsamicznej, dlatego do aromatyzowania wybrałam właśnie ocet balsamiczny. Możecie go jednak zastąpić innym octem, np. białym octem winnym. Dla zwiększenia słodyczy dodałam do niego miód
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową
Smaczne Zdrowedzisiaj znakomity makowiec domowy. Uprzedzając pytania, erytrytol który znajdziecie w składnikach to naturalny słodzik, przez niektórych nazywany najzdrowszym cukrem świata. Ma podobne właściwości co ksylitol, choć jest nieco mniej słodki, ale przy tym nie podrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym w kuchni przede wszystkim przed świętami. Mianowicie
Przepysznik - BLW i nie tylkojędrne, błyszczące i twarde. W smaku kwaśne i lekko gorzkawe. Dobrze je po kupieniu umyć, dokładnie wysuszyć i zamrozić, bo żurawina lubi mrożenie – kruszeje, staje się przez to bardziej słodka, traci gorycz. Żurawina zbierana późną jesienią , tak po pierwszych przygruntowych przymrozkach, jest ciemniejsza w kolorze, pomarszczona, odczuwalnie miękka. Bogata we fruktozę i glukozę. Żurawina która nadaje się tylko do wyrzucenia
Karo in the KitchenPrzepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik
Pora na pora i pomidora