istnieje do dziś. Już od pierwszych chwil zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie. Do kolekcji wielu podobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru
mojewypiekiinietylkoczosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili
Lubczyk i WaniliaMaliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki
Bananowe Poleoliwek marynata: · 4 łyżeczki musztardy sarepskiej · płaska łyżeczka słodkiej papryki · łyżka sosu sojowego · 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Pobite gary BarbarySłodki smak czekolady przełamany kwaskowatym owocem? To jest rewelacja! Nie jest to tylko moja opinia, ale mnóstwa osób, które próbowały te czekoladki. A ja? Ja produkowałam je jak szalona, bo smakowały również mnie. No dobrze, zachwycały smakiem do takiego stopnia, że mocno musiałam się powstrzymywać, aby nie biegać co chwileczkę do lodówki po kolejną. Trudność wykonania? Zerowa. Wystarczy tylko roztopić
Blondynka Gotujeubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta i w miarę sztywna, dodajecie cukier, dalej miksując. Następnie dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone. Jeśli jest, Waszym zdaniem, niesłodki, możecie dosypać więcej cukru. Na koniec dodajecie mocno rozdrobnione pistacje (trochę zostawcie do ozdoby). Jedną trzecią masy rozsmarowujecie na pierwszym krążku, na niego kładziecie drugi, znowu masa, kładziecie trzeci, znowu masa
GRUBY WAŁEKimbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY
Karo in the Kitchenziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziewtorkowy poranek zapraszam na pyszne krokiety w wersji na słodko. Ucieszą każde podniebienie. Są łatwe do przygotowania i wspaniale smakują. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mleka 1 jajko ½ łyżki cukru 1,5 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc po zupie trzeba podać drugie danie. Co potrzebujemy : 1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy
Snejkusiowe PrzepisyObiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej 12 % - 8-10 małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj
Pasje JolkiObok owców lato obfituje w mnóstwo warzyw - i za to między innymi właśnie uwielbiam tę porę roku. Świeże, różnorodne, słodkie, kwaśne, kolorowe, szkoda że dostępność tych warzyw i owoców nie może trwać cały rok :( Wracając do dzisiejszego przepisu - wczoraj była sałatka owocowa to dzisiaj będzie warzywna :) Mix różnych listków sałaty, pomidorki prosto z krzaczka, ogórek i papryka, słone kostki sera
Zdrowie na języku :Pjuż wspominałam jak bardzo uwielbiam kaszę jaglaną? Pewnie tak, ale muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;) Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas
Kuchnia EllieUciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej WiewióryOgórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący
Poezja smaku