jestem fanem wszelkiego rodzaju słodkości mówić nie muszę. Kawałek czegoś słodkiego po prostu musi pojawić się do popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza – a właśnie weszliśmy w sezon letni – nie zawsze mam ochotę na to, aby coś piec, a potem studzić na szybko, aby było co zjeść do kawy. W takich sytuacjach
Jacob Tastesdelikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół
Smakołyki BerenikiDziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić
karmelowymięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 150 ml. Śmietany 18 % 2 łyżki musztardy łagodnej 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sól do smaku Dodatkowo: Sos barbecue Fanex Sposób przygotowania: Składniki marynaty przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Plastry karkówki lekko
Bajeczna Kuchniadość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek
moj przepis natego tortu jestem naprawdę dumny! Stworzyłem go dla pewnej wyjątkowej osoby — Kasi, z którą znamy się od 18 lat. Nasza przyjaźń jest jak ten karmelowy tort — słodka niczym czekolada i choć czasami przychodzą cięższe chwile, to są one niczym ta szczypta soli w solonym karmelu – dodają jej smaku i czynią ją czymś wyjątkowym. Dekorację stworzyłem z ukochanych
Food SquarePrzyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawpadnie w zachwyt; reszta popuka się w czoła. Bazylia? W serniku? Kto to słyszał...? A ja mówię Wam, że połączenie bazylii z truskawkami jest wyśmienite - czy to na słodko, czy na wytrawnie. Że serniki są pyszne, nie muszę chyba nikogo przekonywać... Ten miks był wygrany od samego początku. Sernik jest bardzo delikatny, lekki i kremowy, o subtelnym bazyliowym smaku, przełamanym
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka
Kulinarne przygody Gatityszparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków, może się wydać dziwne, ale wierzcie
ladykitchenpalcami; malutkie, ale w stosunku do równie małego ciałka, całkiem słusznych rozmiarów. Lekko rudawe włoski i najrozkoszniejszy uśmiech, jaki w życiu widziałam. Nie mogłam się na nią napatrzeć; te słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie
Moja smaczna kuchniaRicotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadzień targowy. Na bazarach i targach można dostać przed ósmą rano prawdziwe cuda. Składniki: 1 kura zagrodowa/ze wsi/ 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 szczypty kurkumy 2-3 szczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku 2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy
Fiolka w kuchniLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento, ale wiadomo, że nikt nie będzie specjalnie latał i szukał takich cytryn. Inne też się nadadzą. Ten likier serwuje się bardzo mocno schłodzony na koniec posiłku, albo po prostu jako drink w upalne
Marder&Marder Manufacture