prosty i szybki pomysł na obiad, który można przygotować w ciągu kilkunastu minut. Wystarczą: kasza (może być z poprzedniego dnia), gotowy sos słodko-kwaśny i wędzone tofu (trzeba je pokroić w paski i podsmażyć z obu stron na oleju, aż będzie lekko chrupiące). Na talerzu układamy: kaszę + sos + tofu. Gotowe :). P. S. Pomysł z książki Pokochaj wegetarianizm
Qlinarnie i Qlinarniewłosy lub ubranie. Dziś kardamon jest często wykorzystywany do wyrobu pobudzających, głównie męskich, perfum. Cynamon Ten znany afrodyzjak usuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Jest często wykorzystywany jako składnik słodkich perfum. Podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły. Miód W starożytnej Persji młode pary przez miesiąc po ślubie codziennie piły miód. Stąd też pochodzi tradycja miesiąca miodowego. Zawiera fruktozę, która bardzo szybko
My Chcemy Jeśćtwarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim
Bon Appetit Małgorzatyowoc granatu i zabrałam się do rzeczy. W czasie przygotowań pomysł nieco ewoluował. Najpierw przygotowałam galaretkę owocową: tylko sok i żelatyna. Sama w sobie kwaskowata, idealnie komponuje się ze słodką, kremową panną cottą. A ta jest zupełnie wyjątkowa: nie tylko mocno waniliowa, ale też intensywnie jogurtowa w smaku. Gdy mój wzrok padł na jogurt naturalny, stwierdziłam, że muszę spróbować dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblacie układam maliny. Średni i mniejsze blaty smaruję kremem i postępuję tak samo jak poprzednio. Gotowy tort podaję od razu, nie mniej jednak świetnie się przechowuje. Smacznych i Słodkich Walentynek życzy Klaudia! *Jeśli zależy nam by tort był mniejszy należy pominąć pieczenie pierwszego blatu a ilość kremu pomniejszyć o połowę. Pamiętajmy, że tort jest duży i sycący
Mango Papajacytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep
greenscarfPyszny, delikatny, kremowy i słodki mus z białej czekolady. Zakochałam się w jego smaku :) Przepis znalazłam na blogu Ali , choć pominęłam dodanie ubitych białek do musu. Składniki: 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 100 g białej czekolady, 1 łyżka mleka. 25 g masła, serduszka, ażurki, posypka czekoladowa Dr Oetker. Przygotowanie: Czekoladę połamałam w kostkę. Na małym ogniu rozpuściłam
Aga w kuchnilikierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też nie za wytrawny. Idealny! J SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej
Calzonella.compysznym i tanim pomysłem. To ciasto składa się z pokruszonych herbatników będących spodem ciasta, masy z kaszy manny i galaretkowych serduszek przyklejonych za pomocą mieszanki mlecznej usztywnionej żelatyną. Taka słodka propozycja znakomicie sprawdzi się 14 lutego, jako poczęstunek dla bliskiej nam osoby. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód: 200 g pokruszonych na piach herbatników 130 g stopionego
Nastoletnie Wypiekaniekapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnygrubosci miessa. Ma byc dobrze opieczony z zewnatrz, w srodku soczysty i miekki. Gotowa poledwice kroimy w paski. Na talerzu ukladamy rukole oraz pokrojone w prazki soczyscie slodkie pomidorki. Posypujemy drobna kosteczka cebulki, oraz swiezo zmielona sola. Z drobno pokrojonych w paseczki jablka ukladamy kolderke na ktora ukladamy kotleciki z poledwicy. Calosc lekko skrapiamy oliwa z oliwek oraz
Lajtkraft food intolerancepotraw u mnie, które wymagają wyjątkowo więcej czasu ale za to efekt jest wart przygotowań na pewno i okazyjnie można się poświęcić ;) Jeśli chodzi o moje przyprawy do "Strogonowa": - słodka papryka w proszku , sypnąć od serca, - pieprz - najpierw płaska łyżeczka, ewentualnie potem można dodać więcej w razie potrzeby, natomiast pieprz będzie jeszcze przy pieczarkach, - sól - najpierw też płaska łyżeczka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco, grzane wino? Specjalnie dla Was przygotowałam 10 najlepszych przepisów na świąteczne napoje, są i takie dla dorosłych i dla dzieci. Moim faworytem jest zdecydowanie koktajl ananasowy z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, niebo
Moja smaczna kuchniaŚledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki
Mechanik w kuchniSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda
W Mojej Kuchni Lubię