słodkie - 12682 przepisów (strona:287/846)

Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 141

kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 174

cukru 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy

Mango Papaja
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42827

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I to wszystko w jednym, nieskomplikowanym i niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy

Karo in the Kitchen
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 177

pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie

karmelowy
Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem 242

Dziś zapraszam na połączenie wyrazistego smaku rukoli z rześkością i słodyczą dojrzałej gruszki, wzbogacone słodką brzoskwinią a całość przełamana smakiem pleśniowego sera i chrupiącymi płatkami migdałowymi.  Skusicie się? Składniki: duża garść rukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krówki lodowe 216

istnieje do dziś. Już od pierwszych chwil zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie. Do kolekcji wielu podobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe.     Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Zupa brokułowa 212

czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili

Lubczyk i Wanilia
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 112

Maliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki

Bananowe Pole
Jabłkowa karkówka w Coca-Coli 138

oliwek        marynata: ·          4 łyżeczki musztardy sarepskiej ·          płaska łyżeczka słodkiej papryki ·          łyżka sosu sojowego ·          2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Pobite gary Barbary
Czekoladki Duo z Owocami - Łatwe! 170

Słodki smak czekolady przełamany kwaskowatym owocem? To jest rewelacja! Nie jest to tylko moja opinia, ale mnóstwa osób, które próbowały te czekoladki. A ja? Ja produkowałam je jak szalona, bo smakowały również mnie. No dobrze, zachwycały smakiem do takiego stopnia, że mocno musiałam się powstrzymywać, aby nie biegać co chwileczkę do lodówki po kolejną. Trudność wykonania? Zerowa. Wystarczy tylko roztopić

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 135

ubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta i w miarę sztywna, dodajecie cukier, dalej miksując. Następnie dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone. Jeśli jest, Waszym zdaniem, niesłodki, możecie dosypać więcej cukru. Na koniec dodajecie mocno rozdrobnione pistacje (trochę zostawcie do ozdoby). Jedną trzecią masy rozsmarowujecie na pierwszym krążku, na niego kładziecie drugi, znowu masa, kładziecie trzeci, znowu masa

GRUBY WAŁEK
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 430

imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY

Karo in the Kitchen
Pieczony kurczak po portugalsku? 165

ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety ze śliwkami 144

wtorkowy poranek zapraszam na pyszne krokiety w wersji na słodko. Ucieszą każde podniebienie. Są łatwe do przygotowania i wspaniale smakują. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mleka 1 jajko ½ łyżki cukru 1,5 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania