dzieciństwa nie przepadałam za śledziami, nie odpowiadał mi ich zapach i smak. Teraz wiem, że to było dlatego, iż tak naprawdę nie jadłam dobrze przyrządzonych. Dopiero w Tarnogrodzie, gdzie zamieszkałam po studiach, poznałam smak „prawdziwego śledzia” – grubego, mięsistego i delikatnie zamarynowanego. Mój sąsiad robił najlepsze i zawsze gościły(...)każdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem i cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką. Jeśli śledzie są zbytnio wymoczone, to należy dodać
To co kochamŚwięta Bożego Narodzenia, które już za miesiąc, to święta głównie pod znakiem ryb. Przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna(...)delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych liści laurowych
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis autorski (mój). W telewizji widziałam popularne placki ziemniaczane ze śledziem, spotkałam się też z przepisami na inne naleśnikowo-śledziowe. Co prawda każdy wariant przewidywał śledzia solonego, ale ja postanowiłam poeksperymentować z rybą w oleju. W mojej rodzinie, ostrość potraw to rzecz indywidualna, każdy lubi inny smak. Jednak pomimo tego faktu mama skusiła się na placka i... Wzięła jednego(...)lubi ostrych rzeczy), i powiedziała: "Coś pikantnego mi się trafiło...", a po chwili: "Wezmę jeszcze jednego". I o to takim sposobem z całego talerza - zniknęły wszystkie! Jeśli lubicie śledzie, koniecznie skorzystajcie z przepisu! Placki są rewelacyjne! Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY . (około 18 sztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki
Di gotujePulki ze śledziem Jak się mieszka na Kaszubach , to w piątki je się pulki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ogólnie kocha się ziemniaki – bo pulki to właśnie ziemniaki , tyleż że gotowane w mundurkach , czyli łupinkach i obrane przed podaniem , są jednym z głównych składników smacznej(...)skromnej Kaszubskiej kuchni . To już tradycja ,że pulki podaje się tu ze śledziem w śmietanie z dużą ilością cebulki, pieprzu….pycha , wiem brzmi kontrowersyjnie , ale uwierzcie mi, że jest to naprawdę kultowa i smaczna potrawa , szczególnie posypana koperkiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W poszczególnych domach
Ogrodnik w podróżyŚledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki gorczycy (całej) Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy
Słodka StronaDobry śledź jest dobry na wszystko, to moja sentencja na śledzia i tak już zostanie, śledzie kocham na zawsze i od zawsze. Ten przepis znalazłam u Pyzy a Ona dostała go od czytelniczki która mieszka w Szwecji i tam śledzie te są przysmakiem. Okazało się że u mnie też będą gościły zawsze. Do zrobienia śledzi potrzebny jest creme fraiche czyli(...)okolicach Łodzi mam dostęp do kwaśnej śmietany 30 % od "JOGO" . Jak zrobić creme fraiche w domu też Wam napiszę, jeśli nie macie dostępu do tej sklepowej. Śledzie są aromatyczne, jędrne i smakują wybornie, polecam. Śledzie w sosie musztardowo - śmietanowym po szwedzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś dzielę się z Wami przepisami na śledzie, które przygotowałam na Święta i które pojadą ze mną na Śląsk. Prawdę mówiąc więcej czasu spędziłam w kolejce żeby je kupić, niż w kuchni przygotowując do nich marynaty. Mam nadzieję że Święta Was nie stresują? Spokojnie, ze wszystkim zdążycie, do Świąt zostały jeszcze 2 dni! Może zainspirują Was moje przepisy na śledzie(...)zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie korzenne (przepis) , śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną (przepis) oraz poniżej, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy
Smakowity Blog KulinarnyŚledzie na wigilijny stół. Śledzie w pomarańczach, z dodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy(...)lodówce. Serdecznie polecam! ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi
SMYKWKUCHNIMarynowane płaty śledziowe – od podstaw Marynowane płaty śledzia, to dla większości ludzi doskonała przekąska , smaczna i pasująca do wszystkiego . Zdecydowanie w okresie postu i na Wigilijnym stole nie powinno go zabraknąć . U mnie w domu zawsze robię własne , od podstaw , czyli zaczynając od zakupu surowego śledzia , aż do przetwarzania go już po zamarynowaniu w różne śledziowe przekąski(...)jakoś od razu lepiej się czuję , no najchętniej nawet złowiłabym go sama – uwielbiam łowić ryby – ale niestety nie mam kutra i jakoś nie organizuje się wypraw na śledzia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Może kiedyś " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżykupować śledzie i rozpoznać, że są świeże. Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli(...)śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać olejem i odstawić pod przykryciem w chłodne
O kuchni z uczuciemŚledzie to przystawka, która według mnie ma swoje obowiązkowe miejsce na świątecznym stole. Zazwyczaj śledzie są u mnie podawane tylko z cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo(...)smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju sól, pieprz łyżka octu 3 ogórki konserwowe Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy wodę
Czerwona Porzeczkaśledź w oleju Nie wiedzieć czemu utarło się powiedzenie, "nudny jak śledź w oleju". Otóż nie znana mi jest bliżej geneza tego powiedzonka, ale jakkolwiek by była zawiła i pasjonująca, to zgodzić się z nią po prostu nie można. Niewiele bowiem rzeczy pasuje równie dobrze, do wybornego śledzia, co właśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy(...)pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz
Miód i pieprzWitam serdecznie Propozycja na pyszne śledzie po cygańsku, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowane śledzie po cygańsku idealnie nadają się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias 300 g ogórków konserwowych 200 g papryki marynowanej 200 g cebuli(...)czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku https://www.youtube.com/watch?v=aeXGtWxcT0k Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone. Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam
Uwaga Babcia GotujeSłodko-słone - czyli połączenie śledzi i pomarańczy. Wiem, że niektórzy z Was na samą myśl o takim połączeniu mogą się skrzywić ;) Jeżeli lubicie lekko egzotyczne smaki to takie śledzie przypadną Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dania ze śledziami to polecam przygotować sałatkę śledziową z kiwi lub z czerwoną fasolką . Składniki: 250 g solonych śledzi 1 średnia(...)cebula 1 pomarańcza 2 goździki pieprz kolorowy olej Śledzie kilkakrotnie wymoczyć w zimnej wodzie. Odsączyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w skośne kawałki na jeden kęs. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić
Ugotowaćsklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej(...)Doprawiłam octem i cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik) śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik
potrawyregionalne