Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych
Trzeci talerzSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni LubięŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie(...)olejem rzepakowym. No właśnie... Tu pojawia się problem. W okresie przedświątecznym na myśl o oleju od razu pojawia się, a może raczej nadpływa śledź. Niby nie ma tu nic złego, bo śledź w oleju według tego przepisu jest naprawdę dobry. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego doskonale łączy się ze śledziem, ponieważ kwasy omega-3 (zawarte
Pełny talerzŚledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi
Słodka StronaKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie(...)cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy majonezem
Pieguskowa KuchniaKtóregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty - do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha! Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi
Zasmakuj KuchniDopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich narodów ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania(...)doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze mnie nie wymagają „wymaczania” przygotowanie potrawy zaczynamy od zdjęcia z nich skóry. Następnie kroimy
mojewypiekiinietylkoTłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy(...)możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe
Kuchnia u KrysiRyba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole. Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych(...)jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany
Aromatyczne PodróżeŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny(...)szybko poczujecie różnicę :) Jak zrobić śledzie w oleju – przepis: Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę. Cebulę drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem. Na 1 litrowy słoik dajemy także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy
To co kochamśledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się wyłącznie ze świętami. Są bardzo delikatne, można je długo przechowywać w lodówce, a dodatek goździków do zalewy sprawia, że są aromatycznie (lecz nie za mocno, goździków nie czuć zbyt mocno, czuć tylko delikatnie goździkową(...)oleju Zalewa: 1/4 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 liść laurowy 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki goździków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin, aż będą dostatecznie słone. Następnie pokroić w niezbyt małe kawałki, najlepiej takie, jak lubimy. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Śledzie włożyć do wystudzonej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie