lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemCzyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym polemizował:) Szkodniki, tak jak się spodziewałem, nie doceniły tego specjału. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemŚledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu, tym bardziej, że nie są drogie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy AleksandryJeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na relacje z bardzo fajnych warsztatów ze śledziem marki Seko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko , a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było(...)prawdziwą radością. Spotkanie 20 blogerek kulinarnych odbyło się w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie na Mińskiej. Poza przedstawicielami firmy Seko którzy wprowadzili nas w świat śledzie, była również urocza prowadząca warsztaty Samar Khanafer i to własnie z jej przepisów przygotowaliśmy 10 odsłon śledziowych przekąsek. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką -miałam okazję przygotowywać akurat
Życie zaczyna się w kuchniZbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki(...)śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie(...)Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki 1 mała cebula
Kulinarne przygody GatitySą to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda
Bon Appetit Małgorzatydrobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach.Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei:- śledzie- cienką warstwę majonezu- pieprz- cebula- ogórki- ziemniaki- cienką warstwę majonezu - pieprz- buraki- cienką warstwę majonezu- pieprz- jajkaCałość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze udział
Świat Domowej KuchniŚledzik nie musi być wcale nudny a może być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki:1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wodyWykonanie:Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona
Z Majeczką w kuchnicukrem dodać drobno pokrojone umyte papryczki chilli zieloną i czerwoną z pestkami, dodać drobno pokrojoną cebulę wszystko dobrze wymieszać i dolać oliwy z oliwek tyle ile potrzeba do zakrycia śledzi schować do lodówki najlepiej na całą noc bardzo smaczne dla amatorów ostrości.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki.składniki:2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal3 ogórki gruntowe3 pomidory2 łyżki posiekanej natki pietruszkipieprz czarny świeżo mielony do smakuOgórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe z oleju podzielić
Monia miesza i gotujeSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniłyżka majeranku5 łyżek oleju rzepakowegoPłaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały
Monia miesza i gotujełyżki koncentratu pomidorowego50 ml przecieru pomidorowego50 ml olejuPłaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki
Monia miesza i gotuje