Dzisiaj ostatni dzień karnawału czyli popularny „śledzik”. Wiecie już że lubię ryby, więc nie mogło dzisiaj zabraknąć śledzia na moim blogu. Przepis „stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć(...)pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnialepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli(...)się kupić takich wiosennych śledzi, to weżcie podobną ilość zwykłych matjasów i dodajcie płatki jadalnych kwiatów razem z zalewą gruszkową. Jakie kwiaty można jeść? Zobaczcie kilka p omysłów tutaj (klik) . Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek
Ugotowane pozamiatanePrzepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów. Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione
Karo in the KitchenZapraszam na kolejną odsłonę śledzi, tym razem w sosie chrzanowym czyli smakowite danie w sam raz na Wielkanocny stół. Sos ze śmietany i jogurtu z nutką chrzanu idealnie komponuje się ze śledziami i jajkami a całości smaku dopełniają słodkie rodzynki. Śledzie w sosie chrzanowym to szybka i prosta w wykonaniu przekąska o zaskakującym smaku. składniki na 4 porcje(...)jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Dobrze wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do sosu. Rodzynki wrzucamy do miski zalewamy je wrzącą wodą i odstawiamy na 3 minuty po czym odsączamy, studzimy
Smakowite DaniaKotlety ze śledzia? Kiedyś też byłam tym zaskoczona, ale odkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku (*) - już nie raz je smażyłam! Co prawda wg oryginału należy użyć solonych filetów, lecz u mnie bywają różne, a ostatnio właśnie śledzie w oleju z suszonymi ziołami - SEKO . Ogólnie bitki smakują rewelacyjnie i w moim domu uwielbiamy je wszyscy! Nawet Ci, którzy nie przepadają(...)śledziami - to pokochają ten smak... Koniecznie spróbujcie, a z pewnością takie kotleciki na Waszych stołach będą pojawiały się często! (około 6-7 sztuk) 4 filety śledziowe 1 sucha bułka + mleko do namoczenia 1 cebula (mała) 1 jajko pieprz (do smaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie
Di gotujeŚledzie po sułtańsku swoją nazwę zawdzięczają zawartości rodzynek! Śledzie i rodzynki? Intrygujące połączenie! Szczególnie gdy dodamy do tego cebulę oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie, gdy je przygotujecie! Składniki: 8 matjasów - filetów śledziowych 2 cebula 3/4 szklanki rodzynek szklanka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka cukru papryka słodka pieprz chili cayenne szczypta soli Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie(...)czas ich moczenia tak naprawdę zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej pozostawić je w wodzie na parę godzin. Następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
Taste Therapypisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby. Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie wykorzystać(...)zwykłe niemarynowane śledzie. Wtedy koniecznie dodajcie do nich sok z cytryny. Śledzie remoulade z selerem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4 - 5 filetów marynowanych śledzi 1/2 bulwy selera 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżeczka musztardy Dijon pieprz opcjonalnie sól Wykonanie: Zamarynowane
Kulinarne przygody GatityCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia(...)cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony, parę łyżek zalewy z pieczarek, wodę lub mleko do wymoczenia śledzi, wrzątek do sparzenia cebuli i pora. Śledzie opłucz, przełóż do miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw je, aby się wymoczyły. Od czasu do czasu zmień wodę na świeżą. U mnie
blog.moje-pasje.infoCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia(...)cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony, parę łyżek zalewy z pieczarek, wodę lub mleko do wymoczenia śledzi, wrzątek do sparzenia cebuli i pora. Śledzie opłucz, przełóż do miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw je, aby się wymoczyły. Od czasu do czasu zmień wodę na świeżą. U mnie
blog.moje-pasje.infoŚledzie korzenne z pomidorami W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek(...)laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni
Pełny talerzśledź w sosie chrzanowym Śledź jest przykładem tej ryby w naszej kuchni, której nie straszne są przejściowe mody i dietetyczne trendy. W końcu poddali się nawet i domorośli dietetycy, którzy jeszcze kilka lat temu straszne pomstowali na tłuste ryby. Wręcz nakazując jedzenie ich jak najrzadziej( ofiarą tych wymysłów padły właśnie takie ryby(...)śledzie, halibuty, czy nawet poczciwe makrelki), ci sami dietetycy zalecali za to zjadanie miruną a nawet i pangą. Ja nie będę się szerzej wdawał, we wszelkie podejrzane dietetyczne dywagacje na ten temat, bo i po co. Wszak śledź jaki jest każdy widzi :) składniki 300 g filetów śledziowych
Miód i pieprzśledzie jadłam po raz pierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu(...)matjas 1 cebula 1 duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy jak słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi śledziami w oleju to zachęcam do przygotowania śledzi po sułtańsku. Według mnie jest to przepis na najlepsze śledzie - lekko słodkie, a zarazem wyraziste w smaku :) Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. Zachęcam do przygotowania! Składniki(...)matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić
Ugotowaćbyłam na warsztatach śledziowych, które dla firmy SEKO prowadziła Samar Khanafer. Samar jest znana z eksperymentowania, doprawiania i bawienia się przepisami. Były więc placki ziemniaczane, bruschetty i bliny ze śledziem, śledzie piernikowe, śledzie z wódką, z cytryną i z gruszką. Jeśli można było coś wyczarować ze śledzia, Samar na pewno już na to wpadła. Najlepsze, że większość przepisów była zupełnie(...)oryginalna. Pierwszy raz jadłam śledzie z wódką i śledzie z cytryną, które zainspirowały mnie do stworzenia miksu tych przepisów i z cytryną, i z wódką . Kiedy wróciłam do domu postanowiłam pójść w klasykę i zrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków
Ugotowane pozamiatane