wątpliwym aromatem jaki unosi się w sklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren(...)płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały ze sobą . Zalewamy zalewą o temperaturze pokojowej
Ogrodnik w podróżyśledzi matiasów 1 jabłko 1 cebula 1 ogórek kiszony sól pieprz majonez śmietana 2 ugotowane buraczki cukier sok z cytryny sól natka pietruszki Śledzie moczymy w wodzie(...)godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. mieszamy Śledzie kroimy w kostkę, cebulę, ogórek i jabłko siekamy w drobną kosteczkę mieszamy ze śledziami, doprawiamy 2 łyżkami majonezu i łyżką śmietany, do smaku dajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Tak wymieszane
Gotowanie jest łatwePrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko
Kuchenne aromatypamiętać by jej nie rozgotować. Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki
magiczna kuchnia Kasipozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno posiekać. Fasolkę odsączyć z zalewy. Korniszony drobno pokroić. Wymoczone śledzie pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i fasolkę czerwoną. Posypać pieprzem i za pomocą majonezu (1-2 łyżki) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, ponieważ smaki się ze sobą
UgotowaćObok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce
Smaczne Zdrowepaski. Warzywaw paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki.Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można jąrozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie,cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładającliście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem.Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki,aby się "przegryzło". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem
Pobite gary BarbaryŚledzik lubi pływać!... w jogurcie... Pan Mąż patrzy na mnie podejrzanie, gdy zajadam się tą sałatką. Dla niego śledź istnieje wyłącznie w postaci z olejem. Jogurt do śledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą. Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych(...)gruntowe (85g po obraniu) 3 łyżki posiekanego szczypiorku (20g) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (30g) - używam Zott albo Bakoma pieprz ziołowy - do smaku soli nie trzeba! :) Śledzia pokroić w grubszą kostkę, rzodkiewkę i ogórka w półplastry, szczypiorek posiekać. W miseczce wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min., żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z pieczywem chrupkim
Grunt to przepis!Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia Składniki: Ok. 100g śledzia a’la matjas 1 ogórek kiszony 1 cebula ½ jabłka 6 łyżek śmietany 1 łyżka majonezu Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później na 2h w mleku. Można umieścić go w mleku(...)całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać na stół
Kolizje Smakówpojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej 100 gram śmietany 12% 1 jabłko 3 ogórki kiszone(...)cebula cukrowe sól i pieprz Śledzie wyciągamy z zalewy i moczymy w wodzie lub mleku przez kilka godzin, wymieniając wodę trzykrotnie. Po tym czasie kroimy śledzie w kostkę lub w paski. Jabłko, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Gotowe śledzie wstawiamy na noc do lodówki, by smaki się
Mango Papajałyżki śmietany szczypior 3 cebule ogórek kiszony 3 jajka 3 łyżki groszku zielonego Przygotowanie: Śledzie pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Cebulę posiekać w piórka, ogórka w plasterki, dodać do śledzia. Jajka ugotować na twardo, pokro ić w ćwiartki . Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, posypać posiekanym szczypiorkiem.................. Smacznego
Gaździnka warzymyśli tylko tradycyjnej cebulki Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść śledzie to i przygotowuję je w różnych wersjach. Tym razem kolorowe śledzie z papryką, ogórkiem i cebulką. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 400 g płatów śledziowych matias (patrz na skład!) 120 g papryki czerwonej 120 g papryki żółtej 120 g papryki(...)kolejnego dnia wieczorem przygotowuję potrawę Wymoczone śledzie odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Płaty pokroić na nieduże kawałki i wrzucić do miski. Paprykę, ogórki i cebulę czerwona oraz białą pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy. Całość zalać olejem a następnie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Według mnie najlepiej smakują
Ola la LCHFśląska sałatka śledziowa - Hekele. Sporo informacji o tradycji przygotowania tej sałatki znajdziecie tutaj . Nie jestem niestety miłośniczką solonych śledzi, więc w mojej sałatce znalazł się tylko 2 płaty śledzia, dałam za to dwa jajka a nie jedno i sporą porcję koperku. Na koniec doprawiłam też sałatkę olejem, tak więc moja wersja nieco odbiega od oryginału. Przepis podaję tak jak ukazał(...)łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Stare Garyszynki ; 100 g plastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej po garści oliwek i pomidorków koktajlowych koreczki śledziowe ; 1 zielony, długi ogórek 200 g śledzi marynowanych w oleju 150 g kremowego serka ziołowego koperek do dekoracji dodatkowo sałata do dekoracji, wykałaczki(...)paterze. Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki. Ogórka myjemy, tniemy na równe okrągłe plastry. Na każdy plaster ogórka nakładamy małą porcję serka, na to kawałek śledzika i koperek. Wbijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Przekąski
Kulinarne Fantazje Marioli