sledzie z cebula w oleju - 509 przepisów (strona:19/34)

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 201

Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie,zrób je chociaż na święta.Trzeba jednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają(...)łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowepłaska łyżeczka ziaren gorczycyWykonanie:śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżąrozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie smażone marynowane 160

świeżych tuszek śledziowych 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko                          Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i  panierować w mące,  rozbełtanym jajku(...)czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę

Gosia gotuje
Klasyczne śledzie w śmietanie 202

dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja. Składniki: Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości   solone płaty bez skóry Śmietana kwaśna 12 % lub 18 % Śmietana słodka 12 % lub 18 % Cebula Jabłka Pieprz Wykonanie: W zależności od tego jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też

Smaki Ewy
Śledź w papryce, czyli świąteczna sałatka śledziowa 398

liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przed jedzeniem sałatkę najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Salatka śledziowa 189

filetów śledziowych matjas (500g) 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno kilka kropli octu ogórek kiszony* jabłko* cebula* * ilość tych składników uzależniona jest od upodobań Wykonanie: Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy(...)ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę

Przysmaki Karolki
Sałatka ze śledziem i czerwoną fasolą 863

moja sałatka. Jak się przegryzła po 2 h to wyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże  1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie kroimy w drobną kostkę, fasolę i kukurydzę odsączamy

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9185

mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka śledziowa 287

Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy  kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego

Salonik smaków
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 175

oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej? Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze są grube i mięsiste) 3 szt. cebuli(...)łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam

potrawyregionalne
Śledzie po kaszubsku 1261

łyżki majeranki3-4 listki laurowekilka ziarenek angielskiego ziela1 garść rodzynekCebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs

Monia miesza i gotuje
Śledź w lubczyku 208

smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić

Szczęśliwa kuchnia
Śledź w lubczyku 230

smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie ziołowe 270

cebulce z ziołami i suszonymi pomidorami Składniki 3 filety a’la matias 2 cebule 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 suszone pomidory w oleju olej lub oliwa … Czytaj dalej Śledzie ziołowe

czarrna od kuchni
Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem 179

już więcej kulinarnie zaniedbywać :)  Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku(...)dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę  w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem 279

kroimy w piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki, Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli. Smacznego

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania