sąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela angielskiego
Życie zamknięte w smakusztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem
Walijskie PichcenieZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie moczymy 0,5 h, cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru, po 30s odsączamy, śledzie kroimy
Kuchnia Beatycałe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony
W Mojej Kuchni Lubiępłatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać, a następnie namoczyć w wodzie(...)połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone) i pieprzem. W zamykanym pojemniku układać warstwami śledzie z masą
Weekendy w domu i ogrodzieznać czy wam smakuje,bo mi bardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko
Niespełnione zdolności kulinarneŚwietna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę
Smaki Ewykwaśnej 2 łyżki majonezu1 duże jabłko1 cebula1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .Dodać
Sama słodycz i szczypta chiliśledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski. Śledzie wkładamy do misy, po czym dodajemy do nich pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni
Miód i pieprzcebulka sól, pieprz olej Filety śledziowe wymoczyć w wodzie. Następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przelać wrzącą wodą. Ogórki i grzyby drobno pokroić. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulkę, ogórki i grzybki. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Zalać olejem. Tak przygotowaną sałatkę schować do lodówki. Najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu
Ugotowaćcebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki. Cebulę obrać, pokroić
Kuchnia DanusiSkładniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet(...)kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi sie blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano, przekładać na talerz usmażone w garnku rozgrzać olej rzepakowy, wsypać startą włoszczyznę z cebulą, wsypać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut na robot nałożyć dzbanek-blender i zmiksować w nim pokrojone pomidory, wlać
W Mojej Kuchni Lubięmoja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić
Pasja Smakudodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach. Potrzebujemy: 4 podwójne płaty matjasów 1 cebula zalewa: 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól 1/2 łyżeczki cukru 2 - 3 łyżki oleju przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam pieprz kolorowy) 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 goździków 1 łyżeczka(...)przyprawy wrzucamy do moździerza i mocno ucieramy, aby wszystkie przyprawy były drobne ale nie może to być miałki proszek. Posypujemy uzyskaną przyprawą pierwszą warstwę śledzi i układamy kolejną warstwę śledzi i znów posypujemy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka i zalewamy wrzątkiem. Tak sparzoną kładziemy na ostatnią warstwę śledzi. Teraz czas na zalewę. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, czosnek, olej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/