przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce do dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki(...)ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę
Mango Papajałyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie(...)kęsy.W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników. Na samej górze przykrywamy całość warstwą cebuli, posypujemy pieprzem i zalewamy olejem. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki
Smaczne ZdroweUwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie(...)kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. UWAGA: Panie, które stosują w kosmetyce oleje do pielęgnacji cery, zachęcam do wypróbowania oleju słonecznikowego. Ja do tej pory stosowałam jojoba, rycynowy
Jadło i czytadłogodz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego
charlotte gotujerównież na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili(...)piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni
Kuchnia Beatyłyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy
e-PrzepisyKulinarneniewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 2 pomarańcze(...)laurowe 1 ziele angielskie 1 cebula do skropienia olej z orzechów laskowych Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem. 10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą
SMYKWKUCHNIkilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (pominęłam) 2 łyżki sparzonych rodzynek(...)Śledzie moczymy ponad 3 godziny (ja moczyłam całą noc) zmieniając dwukrotnie wodę. Cebule smażymy na rozgrzanym oleju 5 minut, następnie dodajemy cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy gorczycę, odsączone rodzynki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy
Rozpustne gotowanieśledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem
Kuchenne aromatySkładniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewowiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli
Bon appetit mon amiesię je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)SKŁADNIKI:- 10 dobrej jakości filetów śledzi- 2 cebule białe- 5 łyżek oleju- 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)- łyżka sosu sojowego jasnego- chili świeże- 1 jabłko pokrojone w kostkę(...)gruszka pokrojona w kostkęwykonanie:Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić!Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę
SMYKWKUCHNIKupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć(...)obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać olejem i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce śledzie w oleju
O kuchni z uczuciemduże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć(...)paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku
Kulinarne Przebojenami, zapraszam zatem na śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego(...)większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach
Kuchnia z widokiem na ogród