sledzie z cebula w oleju - 509 przepisów (strona:9/34)

Śledzie w oleju 155

Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć(...)obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać olejem i  odstawić pod przykryciem  w chłodne miejsce śledzie w oleju

O kuchni z uczuciem
Śledzie w miodzie 737

duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć(...)paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku

Kulinarne Przeboje
Śledzie w oleju, tradycyjne z cebulką. Błyskawiczny przepis. 262

nami, zapraszam zatem na śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego(...)większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach

Kuchnia z widokiem na ogród
BARSZCZ ZE ŚLEDZIEM I FASOLĄ 191

przez naszych przodków od wieków.Dlatego dzielę się z Wami starym przepisem na zapomniany BARSZCZ że Śledziem.Zapraszam.   25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia  1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą(...)mleku i zostawiamy na godzinę.Opłukane buraki Pieczemy w piekarniku.Gotujemy Grzybki , następnie kroimy je w paski.Na oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce.Zagotować wywar z grzybów , dodajemy buraki , cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie w sosie pomidorowym 144

służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po staropolsku. 208

już są dobrze wymoczone łączymy je ze sparzoną cebulką i zalewamy zalewą sporządzoną z oleju, octu i wody. Później już tylko wystarczy poczekać, aż wszystko się przegryzie i możemy wcinać! Są pyszne!!! Składniki na śledzie po staropolsku 1 kg śledzi (matjasy) 3 duże cebule 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu 200 ml octu(...)dobrze wymoczyły, odlewamy wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, dodajemy przyprawy i na końcu olej, studzimy. Cebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.      Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka

Rozpustne gotowanie
Filety śledziowe ze śliwkami. 161

kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę. Ps. Jeśli

Przepisy i porady kulinarne
Śledzik ogórkowy 170

szklanki mleka          olej  Wykonanie  Śledzie namaczam w mleku na około 3 godzin ,sprawdzając aby nie były za mocno słone ,kiedy śledzie już nie są za słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika

Mój Smak
Śledzie z rodzynkami / Herring with raisins 229

kulminacja postnych dni, jeżeli jeszcze nie robiliście śledzi w wariancie z rodzynkami to szczerze polecam! Potrzebować będziesz: 6-7 filetów śledziowych solonych 5 łyżek oleju 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego garść rodzynek sól, pieprz Śledzie  wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części.Cebulę pokrój(...)półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem  aż  się zeszkli.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając.  Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli.Śledzie połącz z przygotowanym, przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 147

już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 557

skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym (przepis) lub occie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym.Czas przygotowania: 40 minut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora(...)czerwony pieprz do przybrania.Sos:2 łyżki majonezu,2 łyżki gęstego jogurtu,5 średnich korniszonów,1/2-1 chili.Przygotowanie:Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin.Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół, włożyć

SzczyptaSmaQ
Śledź w sosie musztardowym 272

najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny 500 ml mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka(...)musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę

Czerwień i błękit
Śledzie w ziołach prowansalskich 197

majeranek ale tym razem postanowiłam dodać inne ziółka. Zamiast majeranku dodałam zioła prowansalskie a śledziki nabrały fajnego posmaku. składniki: 7-8 płatów śledziowych solonych 2 cebule 3-4 łyżki ziół prowansalskich olej rzepkowy Śledzie wymoczyć we wodzie lub mleku aby pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki

Monia miesza i gotuje
ŚLEDZIE CYTRYNOWE 186

płatów solonych 1 cytryna kilka ziaren ziela ang kilka liści laurowych 1 czerwona cebula pieprz kolorowy- 1 łyżka olej ok 3/4 szklanki  Wykonanie:Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem

Z Majeczką w kuchni
smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 171

Składniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać(...)worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miskina innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować

W Mojej Kuchni Lubię