sledzie z cebula w oleju - 509 przepisów (strona:7/34)

Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 415

jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta(...)moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Cebule, ogórki oraz obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki

Słodka Strona
Czerwone śledzie 271

krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam

Kulinarny Pamiętnik
Śledzie po podlasku 748

Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami

Kolizje Smaków
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 240

Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać ze śmietaną. Polać pokrojone w paski śledzie, posypać  świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę(...)oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę ze śledzia i nie trzeba jej niczym doprawiać. Śledź pod pierzynką. Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie po żydowsku 181

Doskonałe w smaku. Polecam.     SKŁADNIKI:1 kg. śledzi -matiasy4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do  słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno)3 łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy(...)piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy

W kuchennym oknie Ewy
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 215

grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym(...)krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Najlepsze śledzie z cebulą Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z ananasem Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka z paluszków krabowych Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Palmiery z cynamonem

Codziennik Kuchenny
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 394

przygotowaną zalewą śledziki. Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru(...)kroję je w małe kawałki. Paprykę żółta i czerwoną kroję w małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę kroję w plasterki. W słoiku układam cebulę, śledzie i paprykę naprzemiennie. Wkładam liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Olej, ocet, wodę zagotowuję i studzę, po czym zalewam śledzie. Zostawiam szczelnie zamknięte na minimum dwie doby. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 176

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 304

Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki gorczycy (całej) Śledzie(...)Sposób przygotowania: Płaty śledziowe płukamy, a następnie moczymy przez ok. 2-3 godziny wymieniając wodę ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokr ojoną w paseczki, lub kosteczkę . D odajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. koncentrat pomidorowy

Słodka Strona
Śledzie po kaszubsku 527

tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie(...)patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać cukier, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Następnie wlać ocet winny, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ziarenka gorczycy, wymieszać i lekko przestudzić zalewę. Do naczynia wkładać warstwami śledzie i zalewę na przemian

Kulinarne Przeboje
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami 176

Składniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny

Qchnia po prostu
Musztardowe śledzie z goździkami 188

Składniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz(...)Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy goździki. Śledzie zalewamy sosem. Schładzamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. źródło: przepis z internetu Ilość porcji: 6 Czas wykonania: 30 minut Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Śledzie po żydowsku 432

Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1 kg. płatów śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE  Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić w piórka. Dusić na oleju , nie doprowadzić do zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 143

Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania