sledzie z cebula w oleju - 509 przepisów (strona:16/34)

Śledzie w pomidorach 197

śledziowych1 duża cebula3 łyżki majeranku2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego50 ml przecieru pomidorowego50 ml olejuPłaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze

Monia miesza i gotuje
Moje śledzie z kapustą i grzybami 190

Moje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić

Kuchnia Danusi
Śledzie na ostro (po cygańsku). 290

część)  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona  Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier

Moje-pitraszenie
Śledzie po sułtańsku 221

przypraw, tworzą rewelacyjne danie. Najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu. Składniki: 6 matiasów 3 duże cebule 100 g rodzynek 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 3-4 łyżki  oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie umyć, przełozyć do miski zalać mleliem i szklanką zimnej wody. Przykryć i odstawić do wymoczenia(...)czasie wyjać, osuszyć ręcznikiem i pokroić na dwucetymetrowe kawałki. Na patelni rozgrać olej, cebulę pokroić w piórka i wrzucić na goracy olej, zeszklić. Dodać rodzynki, sól pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić około 5 minut, aż rodzynki zmiękną. Zdjąć z ognia i przestudzić. Pokrojone śledzie przełozyć do miski, zalać sosem pomidorowo- cebulowym i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej

Gosia gotuje
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 191

łyżki oleju rzepakowego, sól i czarny pieprz do smaku 5 ziaren ziela angielskiego, ½-1 łyżeczki majeranku, Przygotowanie: Solone filety śledzia moczymy w zimnej wodzie, dwukrotnie zmieniamy i odlewamy wodę. Następnie dokładnie je odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy śledzie do miski. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, łączymy z majerankiem i czarnym pieprzem. Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na małym ogniu, aż połowę płynu odparuje i powstanie sos. Całość przyprawiamy mieszanką przypraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź w zalewie pomidorowej 225

zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.    Składniki: 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu lub przecieru(...)Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą

Kuchcik gotuje
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 159

duże ogórki kiszone 1 duże kwaśne jabłko 2-3 jajka  4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około 20 min odkąd woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie ogórka kroimy(...)drobną kostkę i odciskamy. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Śledzie kroimy również w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Jak jaka się ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę

Piekielna Kuchnia Pati
Ogórkowy Śledź a'la Matias 171

śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik(...)pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki  ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika  Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również dodajemy do słoika. Całość zalewamy oliwą

ClauditteMissCooking
Śledzie pod pierzynką 342

Składniki: - 200 g śledzi w oleju - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 1 burak - 4 jajka - 1 cebula - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy drobno

Kulinarne życie
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 235

jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 163

czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym 174

przepisów ! zapraszam !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym. Składniki : 5 filetów śledzie w zalewie solnej 5-6 dużych główek cebuli  sól morska i pieprz  olej do smażenia  1 czerwona papryka 3 ziela angielskie  2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 4 czubate łyżki

Sprawdzone przepisy kulinarne
całkiem inny śledź po cygańsku 159

cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli(...)śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentrat

Miód i pieprz
śledzie smażone w zalewie słodko-kwaśnej z papryką... 197

Składniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana, 4 sztuki cebula biała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki wodaśledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte(...)reklamówce potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po lwowsku 136

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie(...)odsączyłem i pokroiłem na dzwonka. Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania