czasie domówek. Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia. Choć dobry śledź, nie jest zły :) SKŁADNIKI: 350 g świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu olej około szklanki A jak to zrobić: Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie. Łososia umyć i pokroić
Kuchnia w opałachpłatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki majeranku przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy miód oraz koncentrat pomidorowy wszystko mieszamy, doprawiamy majerankiem oraz sporą ilością czarnego(...)rodzynki, całość jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wymoczone z nadmiaru soli a następnie osuszone płaty śledziowe kroimy w niewielkie kawałki. Do miski przekładamy wystudzoną cebulę w pomidorach z rodzynkami, dodajemy pokrojone śledzie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia
Smakowite Daniawłoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"- oliwki zielone (ilość dowolna)- oliwki czarne (ilość dowolna)- jajka 4 (lub 8 przepiórczych),- majonez domowy, łyżka - dwie,- bazylia,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- cebula czerwona, 4,- cebula biała, 4, - pomidory podłużne (miąższ(...)Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem.5. Umyte pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż
Wypisz WymalujSkładniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju
W kuchni u MonikiŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej
Mentor Smakuśledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony * oliwki zielone * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać
Magiczne Życie Martyzastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwielkości filety śledziowe (mogą być w oleju) 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 łyżeczka cukru świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy
Smaki Ewyśledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują :) Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków(...)czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji
kgwjanczewoWarzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż(...)Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy
Codzienne GotowanieUwielbiam leczo rybne firmy Seko , tak więc postanowiłam w domowym zaciszu spróbować odtworzyć te smaki i tak właśnie powstał ten oto przepis na leczo rybne ze
Kulinarne Przebojerumiano, odkładać do większej miski w garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubię