śledzie w sosach - 1117 przepisów (strona:15/75)

Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 348

zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką , w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :) Składniki: 4-5 płatów solonych śledzi , 2 średnie cebule , 1 większa pomarańczowa papryka , 1 szklanka soku pomidorowego , 1 łyżka cukru , 3-4 łyżki(...)przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Taka sałatka postoi spokojnie w lodówce przez przynajmniej kilka dni, więc można przygotować jej więcej i podjadać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w jogurtowym sosie 210

Śledzie w jogurtowym sosie to najlżejsza wersja śledziowych przekąsek. Połączenie jabłka, cebuli i jogurtu zapewnia potrawie świeżość i lekkość. Cebula … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzie</span> w jogurtowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Śledzie w sosie salsa 221

Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić. składniki: 8 filetów śledziowych solonych 1 średnia papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim(...)warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i majerankiem. Gotowy sos wystudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoja. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Śledziowe różyczki 154

musztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledziesosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki

To co kocham
Śledzik w sosie tatarskim 244

Dziś przygotowałam pyszne śledzie w sosie tatarskim. I kiedy tak stałam nad tymi śledziami to przyszło mi do głowy, że już niedługo będą święta, a te śledzie będą doskonałe. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Śledź w sosie musztardowym 194

wypukłe.  Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku.  Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w sosie musztardowym z kurkumą. Pycha! 500 g płatów śledziowych 400 g śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz(...)pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Śmietanę wymieszać z kurkumą, musztardą, doprawić solą , pieprzem oraz pokrojoną cebulą i śledziem. Przełożyć do słoika całość i przechowywać w lodówce. śledż w sosie musztardowym

O kuchni z uczuciem
Śledzie pod majonezową pierzynką. 204

czerwonej (resztę zostawiamy do dekoracji),  przygotowujemy sos: czosnek, vegetę,zioła prowansalskie, pieprz  mieszamy z majonezem, dodajemy pokrojone jabłko, cebulę, mieszamy - mamy gotowy sos, na każdy kawałek śledzia kładziemy łyżeczkę sosu i krążek cebuli i podajemy na stół. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa 225

czyli tzw. „Śledzik” :D A więc cóż innego mogłabym Wam zaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych(...)koperkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, curry, cukier puder, ketchup, sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy śledzie i resztę składników, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i możemy zajadać :) Jeśli sałatkę planujecie przygotować na kilka godzin przed podaniem – wymieszajcie całość z sosem

MyCookBook.pl
Śledź w śmietanie 189

marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18%  np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta soli i pieprzu Przygotowanie(...)kremowej i bardzo gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam),  majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można też wymieszać je od razu z sosem

Bon appetit mon amie
Świąteczni śledziożercy 269

doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo.  Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. O to mój świąteczny śledzik...   Misz Masz Śledź(...)pokrojone suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni).  Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam

bastalena
Postne śledzie ze śmietaną 369

śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalający śledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą i sos śmietanowy                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 280

wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka gotowym sosem i odstawiamy(...)lodówki na godzinę. SUGESTIA Dodatek świeżej pietruszki bardzo dobrze komponuje się z tym sosem. Również świetnie smakuje wersja bez jajek. Może podsuniecie mi jakiś inny przepis ze śledziami

Zofiana
Śledzie w sosie musztardowym 193

długiego czasu, nie uwierzycie ale za punkt honoru postawiłam sobie, że na tym blogu będzie masa przepisów na moje ulubione święta. Najpiękniejsze. Jedną z nich są przepyszne śledzie w sosie musztardowym. Nie powiem, że co roku jadamy te śledzie na Święta. Nie powiem również, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie. Pierwszy raz je jadłam i pierwszy raz miałam

Mango Papaja
Śledziki w dipie z powideł śliwkowych 224

śledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę

Gotowanie jest łatwe
Śledzie po kaszubsku 270

śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Składniki: 250g filetów śledziowych a’la matjas Marynata: 70ml octu winnego 250ml wody 2 ziarnka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu(...)małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki

Kolizje Smaków