śledzikami nie przepadam i nie wiem czy kiedykolwiek się przełamię. Mimo wszystko, sos tatarski, w których najczęściej są one zanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem(...)smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ogórki i pora drobno kroimy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki, sos, "śledzie", koperek, natkę, ogórki i pora umieszczamy w dużej misce i mieszamy do całkowitego ich przemieszania. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h, by smaki się przegryzły
Be Fit Be StrongProste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać
Kuchnia Beatyorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Śledź po cygańsku, śledziki w śmietanie, w oleju, smażone…, sposobów podania jest tak wiele, że nie wiadomo na jakie się skusić. Ja preferuję w sosie pomidorowym :) Chociaż jestem jedynym amatorem śledzików w mojej rodzinie i niestety cała rodzinka patrzy na nie krzywo(...)cebula zacznie się gotować, dodać pozostałe składniki i zmniejszyć moc palika. Gotować ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie przestudzić, zalać sosem śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą
Delicious Titbitsbalsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB(...)kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy
DefinicjaSmakudziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust swoim śledziowym pomysłom. Tym razem śledzie w sosie pikantne od cebuli, słodkawe od miodu i kwaskowe od cytryny, są pyszne. Wypróbujcie a smak Wam się spodoba. Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo(...)zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej
Eat me! Fit me!dzięki udziałowi w tym konkursie dowiedziałam się, że w Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki, w Śmiłowie produkowane są niesamowite w smaku oleje tłoczone na zimno. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i pysznym sosem na bazie domowego majonezu z chrzanem smakują rewelacyjnie! Składniki (na 4 porcje) 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem jabłkowym, aby ją zamarynować(...)dania. A samo przygotowanie dania jest bardzo proste, gdyż do dużych kieliszków kładziemy warstwami poszczególne składniki. Do kieliszka najpierw wkładamy tarte buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone awokado, polewamy sosem chrzanowym, układamy śledzie, posypujemy marynowaną czerwoną cebulką, na końcu całość ponownie polewamy sosem. Dekorujemy kawałkami śledzia, posypujemy resztą awokado, czerwoną cebulkę i jajkiem i np. świeżym koperkiem. Wesołych Świąt! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam
Kulinarne Przebojesklepach można kupić gotowe śledzie w sosie musztardowy, które bardzo mi smakują. Zastanawiałam się czy w domu można przyrządzić równie pyszne. Okazało się, że można! ;) W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula(...)łyżki oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Wtedy też do sosu dodajemy ocet*. Jeśli używacie śledzi w zalewie octowej, nie dodajemy już octu do sosu!. Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez
Czerwona PorzeczkaPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitysłoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź(...)rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony
Kulinarne przygody Gatitykaparami SEKO 2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód
Z Majeczką w kuchniszybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i jabłkiem w sosie majonezowym tacka śledzi a'la matias 1 czerwona cebulka pół czerwonej papryki pół jabłka ze skórką, bez pestek 2 łyżki(...)majonezu 2 łyżeczki musztardy Śledzie odsączamy i kroimy w dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, jabłko w niedużą kostkę. Mieszamy majonez z musztardą. W słoiku przekładamy: sos majonezowy, śledzie, po trochu cebuli, papryki i jabłka i tak do skończenia składników. Zakręcamy i chowamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowania, a chciałam, żeby to było coś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję. Nie było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu(...)również słodkości. Zachęcam także do odwiedzenia ich strony na Facebooku , gdzie można wziąć udział w zabawie i zagłosować na jeden z wybranych przepisów. Dziś przedstawię pierwszą propozycję czyli śledzie w sosie jogurtowym, które goszczą na naszym stole wigilijnym już od wielu lat. Przepis na drugą potrawę podam w następnym poście.” Czytaj więcej
Wiem co jem