faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada
Ola la LCHFfeta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem
Ola la LCHFgoście będą mogli dzięki szklanemu naczyniu podziwiać całą potrawę. Jeśli byście szukali jeszcze innych przepisów na śledzie to mam kilka w zanadrzu. Na przykład możecie zrobić sobie śledzie po kaszubsku , albo śledzie pod pierzyną , które są równie smakowite. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie korzenne 400-500 g solonych filetów śledziowych 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka
Kuchennyviral.plŚledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź z cebulą i jabłkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki
Kulinarne przygody GatityŚledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych
Kulinarne przygody GatityCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania
Smaki Ewyjesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie po kaszubsku (klik) śledzie z ziemniakami i buraczkami (klik
potrawyregionalnepatelnię, gdybyście takiej szukali to znajdziecie ją tutaj. Polecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka
Kuchennyviral.plChrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama
Słodka StronaChyba jedne z lepszych śledzi jakie jadłam w życiu. Naprawdę smak jest rewelacyjny. Polecam! :) Śledzie po kaszubsku Składniki: 5 śledzi 2 duże cebule 5 kuleczek ziela angielskiego 4 liście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól
Smaki Nataliizawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku: 800 g śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna
Rozpustne gotowanieINNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2 Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMieszam w Gdańsku, choć pochodzę z Podkarpacia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie było śledzi po kaszubsku. W tym roku po raz pierwszy święta są u nas w domu, w Gdańsku, stąd mój pomysł, aby zrobić te śledzie. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - próba przed świętami i tak nam posmakowały, że od razu
Kuchnia MagdaLenyśledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)cebulę dosmaczyć cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na szerszym brzegu każdego płata śledziowego ułożyć łyżkę cebulę i zwinąć śledzia w roladkę, dopinając wykałaczką, by filet się nie rozwinął. Przełożyć roladki kaszubskie do zamykanego pojemnika. Dodać resztę cebuli i polać całość dwiema łyżkami oliwy. Śledzie przechowywać w lodówce. Co 2 dni można je odwrócić "do góry
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie idealne na Wigilie lub Święta. Korzenny aromat tej potrawy rozejdzie się po całym domu, wprowadzając Was w magiczny nastrój Świat Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI: 500 G
Pani M - kuchnia smakowitaNiedawno na blogu Weganon pojawił się przepis na fasolę po kaszubsku wzorowany na przepisie śledzi po kaszubsku . Autor bardzo lubi wielkie nasiona fasoli Jaś, której ja w domu nie posiadam aktualnie. Postanowiłam wykorzystać ciecierzycę, której zawsze mam spory zapasik. Przepis Weganona potraktowałam jako inspirację. Sam sposób wykonania mocno zmieniłam. Na wzór indyjski wolę najpierw podgrzewać przyprawy, by nabrały bardziej intensywnego
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 400 g filetów śledziowych matjas 6 łyżek koncentratu pomidorowego 30 % 70 ml oleju 250 -300 g cebuli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 3
Domowy Smak Jedzeniaszukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam sprawdzić
greenscarfuroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki(...)Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną W porach Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFŚledzie uwielbiam pod każdą postacią. Dziś chciałam wam pokazać moje przepisy właśnie na nie. Zebrałam w jednym miejscu 12 moich sprawdzonych sposobów ( plus bonus ) na pysznego śledzika nie tylko na święta. Oglądajcie, wybierajcie, przygotujcie i kosztujcie. Może któreś z nich staną się właśnie i waszym numerem jeden :) Poniżej zamieściłam zdjęcia i nazwę potrawy(...)kliknięciu w nazwę zostaniecie przekierowani do mojego, pełnego przepisu na blogu. Polecam :) Błyskawiczna sałatka śledziowa. (klik) Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami. (klik) Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. (klik) Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. (klik) Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. (klik) Śledzie
Kuchnia z widokiem na ogródstanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani w śmietanie, ani w wielu innych wersjach. Tak naprawdę to jem tylko śledzie po kaszubsku (najchętniej nad Bałtykiem;) oraz śledzie z cebulą i rodzynkami mojej teściowej. I właśnie te ostatnie postanowiłam w tym roku zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga
Kulinarne InspiracjeZimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na śledzie po staropolsku oraz na śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów
Rozpustne gotowanie