śledzie po kaszubsku - 243 przepisów (strona:15/17)

Jesienne menu w VIVIAN 125

jeśli jest fajnie skomponowany z dodatkami, to potrafi mnie on zachwycić. Tutaj został on potraktowany bardzo świeżo: znajdziemy na talerzu koper, chrzan, gorczycę, czy olej lniany, zaś sam śledź jest bardzo delikatny i wprost rozpływa się w ustach. To naprawdę fajna zakąska. Szczególnie na chłodniejsze dni. Tatar myśliwego Do tatara długo dorastałem, jednak prześcigające się w jego serwowaniu wrocławskie restauracje(...)zażartował i w kruszonce umieścił tę zaskakującą niespodziankę, która przy odrobinie wina sprawiła, że dorośli ludzie cieszyli się, jak dzieci. Taką jesień to my lubimy! Szef kuchni — Piotr Kaszubski kreując nowe menu, kierował się sezonowymi lokalnymi produktami i tradycyjnymi smakami dodając im spory element zaskoczenia. Menu w sposób nieoczywisty jest pełne jesiennych smaków. VIVIAN po raz kolejny udowodniło, że jest

Food Square
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 98

mięsożerców, którzy nie mogą spotkać się przy jednym stole. Jej książka to też piękne zdjęcia i 1000 dań z selera. No może trochę mniej, ale seler doskonale zastępuje wigilijne śledzie i może udawać białą rybę. Przepisy te będą dobre nie tylko od święta, więc przydadzą się też na leniwe niedzielne śniadania i brunche. Większość wymaga kilku składników (zwłaszcza przypraw(...)pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią

Ugotowane pozamiatane
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 116

Konkursu zgłoszono kilkanaście produktów i nasze zadanie nie należało do łatwych. Degustacje, potem obrady i jednogłośny werdykt. Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018 zdobyła manufaktura wędliniarska Olchowy Dymek Witold Śledź za kiełbasę polską surową. Dlaczego? Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy, powoduje(...)przepyszny. Znalazł uznanie mojego męża, który za twarożkami nie przepada, chyba że z boczusiem, a tu taka miła niespodzianka. Pycha. Na targach spotkaliśmy wielu naszych przyjaciół i znajomych. Była Kaszubska Koza ze swoimi genialnymi serami. Józef Siadak – Specjały spod strzechy z najlepszymi octami, sosami, musztardami i syropami. Piotr Lenart – Niech cię Zakole promujący jagnięcinę, czyli (jak mawia) truflę wśród mięs

królestwo garów
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 191

część 2 Fotoreportaż wraz z recenzją dostępny jest poniżej [kliknięcie na nazwę otwiera odnośnik do strony restauracji] :  _________________________~"~_________________________ BITWA nr 1: Bliżej rok po rok   Bliżej --- Plac Kaszubski 1A, Gdynia --- [więcej info TU ] Knajpka ciekawie położona, o niepowtarzalnym klimacie i intrygującej architekturze.  Niebanalna propozycja dla wszystkich pragnących dobrze i niedrogo zjeść. Oferuje zdecydowanie nietuzinkowe zestawienia smaków.  Ogromnym(...)pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado ś nie pełny p o sytym obiedzie

Grunt to przepis!