Moi drodzy! Dzisiaj trochę będzie trochę nietypowo. Jak, że już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż
PatiGotujeDzień dobry, Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz(...)proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej
Chilli Czosnek i Oliwapieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce - całość dzielimy na 12 kawałków :) Pycha! 1 porcja ciasta to ok. 119 kcal, 10 g tłuszczu, 3 białka, 24 g węglowodanów, 1 g błonnika Jak wspomniałam na początku, wraz z Wydawnictwem Laurum mamy dla Was konkurs - dwie osoby(...)Macie szansę na zdobycie super prezentu dla siebie lub bliskiej osoby ! Nagrodę wysyłamy tylko na terenie Polski. Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeMieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw(...)brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany w soli morskiej, zwany
Cztery Fajerydokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki aby później móc włożyć tam cukierka(...)ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne
Szalona Kuchnia Ewelinyprawdziwy król imprezy! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś naprawdę fajnym to polecam Wam właśnie tą pyszną sałatkę. 12. Sałatka śledziowa z buraczkami ( PRZEPIS TUTAJ ) Pomysł na śledzia? Proszę bardzo, pyszna, różowo-fioletowa sałatka śledziowa z buraczkiem. 13. Sałatka brokułowa z szynką i jajkami ( PRZEPIS TUTAJ ) Warstwowa sałatka z dużą ilością warzyw, szynką i jajkami oblana pysznym sosem(...)każdą okazje, a składniki można wedle gustu dowolnie modyfikować. POLECAM RÓWNIEŻ: *** Imprezowe hity! 30 pomysłów na przekąski, dania i przystawki ( zobacz tutaj ) *** *** 10 pomysłów na pyszne i efektowne ciasta ( zobacz tutaj ) *** Artykuł Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji :) pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcodziennie na śniadanie pięciu jajek na twardo. Jem za to co drugi dzień jedno jajko na miękko a przy weekendzie dość często robię jajecznicę. Nie wspominam o ciastach czy sałatkach, bo tymi też zajadam się od czasu do czasu ale nie zjadam całej miski na raz. Jajka podane na śniadanie mogą być przygotowane w formie omletu, mogą być na miękko(...)tego iż nadal była to jajecznica z bułką ale smakowała wyjątkowo. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy. 8 jajek 4 bułki 1 zielona cebulka szczypta soli szczypta pieprzu 10 dkg pieczarek 4 łyżki masła
mecooksdziedzictwa. Ponieważ obecnie mieszkam na Kaszubach czuję się spadkobiercą i spadkodawcą co niniejszym czynię. Wiem już co to są plince ,pulki, pomuchle, szneki z glancem ,ruchancie, krelka w cieście listkowym ,które ukradł nam Napoleon czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków(...)Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu. I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane
Kulinarny karnet Christopheranadawał się do wypieczenia. Nie warto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku. 2. Barszcz czerwony Trudno mi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu(...)filetowaniu, możemy kupić już wyfiletowane ryby. Filety wystarczy przed zamrożeniem zamoczyć na około godzinę w mieszance soku z cytryny, soli i pieprzu. Śledzie musimy jedynie wstawić do wody około 4 godziny przed wigilią. Jeśli ryby będą mocno zasolona możemy pozostawić ją do namoknięcia trochę dłużej, do około jednej doby. Karp
kuron.com.plPrzekąska z serii Graal po raz kolejny. Dziś dodatkiem są... Tadam!!! Filety ze Śledzia w sosie pomidorowym Nie wiązałam z tym daniem wielkich nadziei, ale ku mojemu zaskoczeniu była to kolejna uczta podniebienia:) Do stołu podano... Pizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)się do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Krótko:) Odstawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można jeszcze przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się je rozciągało. Ponakłuwać dużo dziurek. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym własnej roboty. Do małego garnka włożyłam ok. pół słoiczka przecieru
Ukojenie Podniebieniachodził po głowie. To tak w ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc(...)minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie dość rzadkie). Potem przykrywamy ściereczka i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zmoczyć przy tym dłonie) i ponownie przykrywamy
Marder&Marder Manufactureprzygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa(...)przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna
Kulinarne przygody Gatityktóre "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych na rynek nowości, np. śmietanowe masy do ciast ( klik ). Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom i partnerom za wspólne wędrówki pośród smaków lata. Do zobaczenia znowu przy kolejnym stole:) P.S. I jeszcze ważna informacja - rozwiązanie konkursu(...)jako dumna posiadaczka 178 cm zgłaszam się jako pierwsza czytelniczka) Nagrodzone osoby proszę o kontakt mailowy na adres: kucharnia@wp.pl Wkrótce kolejny książkowy konkurs, więc nie smućcie się i śledźcie wpisy
KUCHARNIAktórzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych... Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko(...)kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków. Z każdej formujemy placuszek, nakładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez to były dość “zbite” jeśli chodzi o konsystencję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na bezglutenowe ciastka. 25 dkg mąki teff 10 dkg mąki kukurydzianej 5 dkg jasnego cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut. Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski oraz żurawinę. Dodkładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć na blat, uprzednio podsypany mąką. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką lub kubkiem wycinać kółka. Gotowe ciasta ułożyć na blasze wysmarowanej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
mecooks