jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu i gotowe :) Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 8 prostokątów - wzdłuż na pół i albo na 3 albo na 4 części w poprzek. Na środek nakładamy dwie łyżki farszu i składamy na pół, sklejamy boki(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem
dobra gospodyni dom wesołym czyniśledzie lubię, więc nadprogramowy zakup wykorzystałam bardzo smacznie! Ostatnio staram się jeść także więcej sałatek i surówek. Ostatnio przeprosiłam się z burakami, których w dzieciństwie unikałam jak ognia. Nie jadłam barszczu, ćwikły, niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast
Raj dla Podniebieniaporcje. Osobom początkującym polecam pokrojenie jej na prostokąty, ale bardziej oryginalne będą romby. Baklawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Upieczona baklawę zostaw do całkowitego wystygnięcia. W rondelku podgrzej miód z sokiem z 1/2 pomarańczy i chlustem wody z kwiatów pomarańczy. Gorącym płynem polej wystudzoną baklawę(...)posyp ją płatkami migdałów. Wstaw do lodówki najlepiej na noc. * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwacudowne "ciasteczka" można mrozić , potem wystraczy włożyć do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach aby się cieszyć smakiem. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk: Składniki na same yorkshire pudding 4 duże jajka najlepiej(...)pszennej 3/4 szklanki mleka w temp pokojowej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do foremek PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki a następnie mokre. Dokładnie mieszam mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Foremki do muffinem smaruję olejem lub masłem najlepiej by na dnie widać było olej ok 1/3 łyżeczki. Foremki wkładam do piekarnika i mocno rozgrzewam
Gotowanie Patkiwiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony(...)jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie
Mała Cukierenkamąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną stronę gözleme(...)minutach zdejmij gözleme z patelni i posmaruj drugą stronę masłem. Trzymaj w ciepłe, aż usmażysz wszystkie gözleme. Podawaj na ciepło. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwajasno-pomarańczowej skórce, w ksztacie przypominająca ogromną gruszkę. Dla mnie standardowa dynia jest zbyt słodka. Przynajmniej wydawała mi się zawsze za słodka do potraw, które przygotowywałam. Myślę, iż w cieście by się sprawdziła i pewnie ją w nim wypróbuję ale dzisiaj znów zwyciężyła dynia piżmowa. Sałatka z poniższego przepisu jest do zrobienia w pięć minut jeśli macie wcześniej upieczoną dynię(...)chociażby aby od czasu do czasu zaoszczędzić kilka minut. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z dynią i serem. 40 dkg pieczonej dyni piżmowej 3 łyżki pestek dyni 10 dkg mixu sałat (szpinak, rukola
mecooksszklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił(...)misce wymieszać obie mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i sól i ponownie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika. Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać
Kuchcik gotujeukładamy cienką warstwę śledzi (już nie solimy) i przyciskamy pumperniklem. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem przykładamy do każdej sałatki talerzyk i szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy folię. Dekorujemy szczypiorkiem. Sałatkę możemy też przygotować w jednym dużym naczyniu (wtedy nie używamy pumpernikla) – kolejność warzyw musimy wtedy odwrócić. Na dno naczynia układamy wtedy śledzie – majonez – ziemniaki(...)niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Sałatka śledziowa na pumperniklu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem(...)zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs Sos czosnkowy z ziołami Polecam Wam także zajrzeć na bloga Karoliny i Dominiki, czynnikipierwsze.com
Kuchnia Bazyliiboregi - zerknij proszę do mojego przepisu po zdjęcia krok po kroku ze zwijania tych cygar. Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa . Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout(...)dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. Sumak możesz ewentualnie pominąć. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwaudekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki(...)kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki
Karo in the Kitchenpraktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość(...)Poza tym podglądam hiszpańskie potrawy u znajomych i rodziny, w programach telewizyjnych i w hiszpańskich książkach kulinarnych. Asiu, bardzo dziękuję Ci za udzielenie wywiadu! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwabędzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy aż beza stanie(...)zakładka do fan page'a na facebooka:) W końcu i ja zdecydowałam się udostępniać treści bloga na tym portalu :)Będzie mi baaaaardzo miło, jeśli polubicie moją stronę i zechcecie śledzić moje poczynania :) :* Bardzo mi również miło z powodu drugiej już nominacji do Liebster Blog :) Tym razem nominowała mnie Klaudia z bloga Chochlikikuchenne:) Bardzo Ci dziękuję za nominację i już odpowiadam
My simple kitchenZrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku
Kuchnia Łukaszałyżki wgnieć środki kwadratów i posmaruj je twarożkiem. Na twarożku ułóż szparagi i skrop je oliwą. Wstaw tarty z powrotem do piekarnik i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto się zezłoci, a szparagi będą upieczone. Jeżeli będą przypiekać się za szybko, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C. Wyjmij tarty z piekarnika. Na każdej ułóż po garstce groszku(...)pierzem. skrop oliwą. Na końcu posyp tarty parmezanem (opcjonalnie). * Na podstawie tego przepisu , z moimi zmianami. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwa