śledź w cieście - 709 przepisów (strona:38/48)

Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 186

bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić(...)się okazuje? Ano ostatnia książka powinna być drugą, jeśli wziąć pod uwagę chronologię. Przez pół tysiąca stron (czytałam wersję elektroniczną, w wersji papierowej jest ich pewnie więcej) śledzi się losy głównego bohatera, jakim jest Taita, były niewolnik, eunuch, zaufany faraona Tamose i wychowawca jego sióstr Tehuti i Bekathy. Początkowo podróżujemy Nilem, by przekonać się, jak przebiegnie intryga uknuta przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :) 200

więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze).  Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste(...)stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha! Smacznego :)  Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie   Tytuł książki  - "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" Autor - Sylwia Majcher Twarda oprawa,  Ilość stron 192 Cena - 49,90 zł Wydawnictwo Buchmann  Wpis

Moje Kuchenne Rewelacje
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 133

podobno plotkowano na temat "Dziadów" na maturze i faktycznie były. Zagadnieniem przedstawionym tegorocznym maturzystom było pytanie, czy warto cierpieć dla miłości. Mam w tym roku okazję śledzić zmagania licealistów bardziej, ze względu na fakt, że dzieli je także moja chrześnica. Zdarzyło się, w ostatnich dniach memu Mężowi spotkać dawno niewidzianego kolegę, którego córka także pisała wzmiankowany wyżej(...)Temat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki  typ 720 -180ml mleka -120ml dobrze ciepłej wody - 25g drożdży świeżych - 30g cukru

I tu będę miała takie te
Ryba po japońsku 162

Święta tuż, tuż. Menu już gotowe. Większość potraw też jest pewnie gotowych, np. pierogi, uszka... A jak tam u Was pomysł na ryby, np. karpie, śledzie? A może zainteresuje Was jeszcze jeden przepis na rybę? Już spieszę się, żeby zdążyć przekazać Wam bardzo, bardzo smaczną wersję na rybę (może też być świąteczna). Jest to ryba po japońsku. Nie wiem skąd(...)wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli

Kuchnia u Krysi
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? 171

potrawę "niszczyć"- polewać sosem, odkrajać kawałki, posypywać okruszkami itd. - zrób zdjęcie, które w razie porażki, będziesz mogła wstawić na bloga. Jeżeli sos skapnie Ci nie w to miejsce, lub ciasto rozwali w czasie krojenia, straty mogą być nie do odratowania.  Postprodukcja  Omawiane zdjęcie obrobiłam w programie Lightroom 4. Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć dokładne wartości na suwakach. Zaczęłam(...)jestem :)  Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz go za przydatny? To udostępnij go w swoich mediach społecznościowych! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na  Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia

Chilli Czosnek i Oliwa
Chana Masala i chleb Naan 146

Pierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2

Karola gotuje
Blog Forum Gdańsk 2012 - transmisja na żywo. 216

Witajcie!Biorę udział w Blog Forum Gdańsk 2012! Znalazłam się w gronie szczęśliwców,którzy mają tę przyjemność spotkać się ze sobą na stadionie PGE Arena w

W kuchni Karmel-itki
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15420

Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą(...)sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można zrobić z mrożonych malin.***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb Polny pszenno żytni 187

Jeśli śledzicie trochę mój blog, to pewnie wiecie, jeśli trafiliście tutaj dopiero co, to chleba nie kupuję regularnie od jakiś 5 lat. Nie powiem, żebym w cale nie kupowała, zdarzyło mi się z 4-5 razy w tym okresie chleb kupić. A bo to miałam smaka na jakiś konkretny rodzaj, albo po porodzie nie chciało mi się zwyczajnie chleba piec(...)facet zna się na rzeczy;) I w książce dzieli się swoją wiedzą w przystępny sposób. Przyznam, że ja do tej pory nie zwracałam uwagi na temperaturę dodawanej wody do ciasta. Tak, musiała być mniej więcej w temperaturze pokojowej, a nie lodowata. A tutaj, możecie przeczytać dokładnie o wpływie każdego składnika chleba na jego smak i konsystencję. Opisano również wszystkie etapy

Mieszam w Garnku
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 397

kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu,  34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast,  39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy do ryb, 42. Nóż do ryb, 43. Widelec do ryb. Jak sami widzicie, tych sztućców jest(...)się dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb -  służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło

W kuchni Karmel-itki
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 162

klusek na parze. Myliłam się  - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku(...)się tu wszystkich podążających szlakiem Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pomysłodawczynie mają jeszcze wiele doskonałych pomysłów na promocję i rozwój szlaku, dlatego zachęcam Was jeśli nie do odwiedzenia szlaku, to śledzenia tego, co ciekawego tam się dzieje - informacje można znaleźć na stronie internetowej (klik) oraz na FB (klik) . Miejsca i produkty należące do Mazowieckiej Michy Szlacheckiej oznaczone są takim symbolem - wypatrujcie

KUCHARNIA
Kapusta z grochem 161

żaden inny sposób mąką. Serwuję ją jedynie okraszoną masłem z cebulką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kapusty z grochem. 70 dkg kiszonej kapusty 800 ml wody 20 dkg grochu 2 średniej wielkości ziemniaki(...)połączeniu z grochem, ziemniakami i cebulą można dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym. Ja osobiście tego nie robię. Lubisz kapustę kiszoną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną . The post Kapusta z grochem appeared first on MeCooks

mecooks
Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami – przepis krok po kroku 276

swoich zwolenników i przeciwników. Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego od czasu do czasu urozmaicam nimi moje menu Bardzo lubię dodawać je do sałatek, czy chociażby podawać smażone w cieście naleśnikowym. Na rynku są dostępne różne rodzaje paluszków Surimi. Do przygotowania sałatki możecie wybrać zarówno paluszki z zalewy, jak i mrożone, czy chłodzone. Przed zakupem warto jednak dokładnie przestudiować etykietę(...)paluszki Surimi nie rozpadły się. I to wszystko. Nasza sałatka jest już gotowa. Prawda, że ładnie się prezentuje? Smacznego! A jeśli szukacie oryginalnego przepisu na śledzika, polecam ten: Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Artykuł Sałatka z paluszkami SURIMI i pomarańczami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Jagodzianki 167

Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i beczka śledzi? To mnie przenosi do czasów, których już nie ma i dlatego są dla mnie takie ciekawe. Bo nie mogę ich dotknąć i sama przeżyć. Przeżywam je poprzez opowieści w książkach. Właśnie(...)mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto

Posadzone i zjedzone
Bitwa Na Smaki 155

zawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę(...)spróbowaniu będziecie!!! Po nas swoje dania przygotowywała grupa druga , a w międzyczasie jury oceniało i delektowało się naszymi potrawami! Ekipa „Pytania na Śniadanie” cały czas na bieżąco śledziła nasze postępy! Potem całą ” brygadą” udaliśmy się do hotelu , gdzie czas wolny wykorzystaliśmy na zwiedzenie i odpoczynek. Pogoda zachwyciła! O 19 zebraliśmy się na uroczystej kolacji , na której

Ostra na Słodko