skrzydełka w miodzie - 340 przepisów (strona:15/23)

Pieczony kurczak z jabłkami 101

danie za jednym zamachem. To co, skrzydełko czy nóżka???   Pieczony kurczak z jabłkami Składniki:  1 tuszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken) ziemniaki pomidory 2 łyżeczki masła gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku  marynata: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku(...)polać kurczaka. Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii. Po upieczeniu odstawić kurczaka na 5 minut, po tym czasie kroić i podawać. Smacznego

Obiad gotowy
KURCZAK W POMIDORACH 124

następny dzień i obiad z głowy ;) 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi) 4 duże jędrne pmid ory gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru - startego papryczka chilli - posiekana  łyżeczka octu winnego łyżeczka sosu sojowego łyżka miodu płynnego  płaska łyżeczka tymianku gałązka świeżego rozmarynu sól pieprz szklanka białego,wytrawnego

Moja Książka Kucharska
Elementy kurczaka w sosie 365

Składniki: 1 kg różnych elementów kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia - łączna waga to 1kg); Marynata: 200 ml ostrego ketchupu; 1/2 opakowania ostrej papryki w proszku (około 10 g); 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (około 10 g); 125 ml soku pomarańczowego; 3 łyżki miodu; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki majeranku; 1/2 łyżeczki oregano; 1/2 łyżeczki bazylii; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue 173

robi się łatwo i szybko. Sos barbecue z suszonymi pomidorami. Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku. Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na domowy sos barbecue -------------------------------------- Liczba porcji(...)przygotowania : 25 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki masła 3/4 szklanki keczupu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu worcester lub przyprawy typu maggi 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów  1 łyżka musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego do smaku sos chilli do smaku sól do smaku Przepis na sos barbecue PRZYGOTOWANIE : Krok

Moja Książka Kucharska
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  179

lyzka miodu (wielokwiatowy - jesli chcemy osiagnac glebszy aromat polecam gryczany), 1 lyzka musztardy dijon), swieży imbir. Najlepiej rozpoczac prace od pszczółek czyli swieżych, najlepiej młodych ziemniaczków.  Rozpoczynamy pracę od dokładnego umycia ziemnakow, pozostawiając skórke. Czyste ziemniaczki kroimy z plaskiej, szerszej strony w plasterki na szerokosc noza, nie docinajac plasterka do konca, aby w ten sposob powstaly skrzydelka. Tak przygotowane(...)kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół główki cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity sos. Kiedy ziemniaczki

Lajtkraft food intolerance
Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim 146

żywił. Dzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Karkówka w sosie chrzanowym 260

Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu z sosem koperkowym , Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki

Moje Qulinaria
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 117

kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej(...)Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek

królestwo garów
Ramen wołowina/ indyk 137

porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód) 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki

Mango Papaja
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 95

Kaczka z jabłkami to klasyka. Proponuję dodać trochę trawy żubrowej, a otrzymamy nowe danie. kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować drób(...)będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych

królestwo garów
Czernina, czarna polewka 193

rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby

Kulinarne przygody Gatity
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 54

soli peklowej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 100ml wody (może być gazowana) 1 łyżeczka żelatyny pieprz, sól (do smaku, tyle ile uważamy za słuszne)   Wykonanie Perliczkę rozbieramy z mięsa. Mięso z piersi (bez skóry) i polędwiczki drobiowe kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić

Tajemnice Smaku
SOS BARBECUE 121

żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :) -------------------------------------- Liczba porcji :  ok. 350ml Czas przygotowania : 25 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki masła 3/4 szklanki keczupu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu worcester lub przyprawy typu maggi 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego 1 łyżka musztardy

Moja Książka Kucharska
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 132

Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała jednolita masa. Przepiórki warto przed przyprawieniem obejrzeć, czy nie mają pozostałości piórek. Każdą dobrze obtaczamy w marynacie i odtawiamy na dwa dni do lodówki w glinianym naczyniu owiniętym folią spożywczą. W dniu pieczenia, newralgiczne elementy drobiu, tj. końce nóżek i skrzydełek, owijamy w folię aluminiową

Kuchenna Kontrrewolucya