Pieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie , pieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie! Nie wiem(...)nią eksperymentować na wiele sposobów, choćby zrumienić z orzechami i żurawiną. Pieczony kurczak Składniki: na 4-6 porcje 6 ud z kurczaka, z przyciętą kością 50 ml płynnego miodu 2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku 4 łyżki ghee (masło klarowane) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Dodatkowo ½ kg brukselki 2 bataty 3 łyżki suszonej żurawiny 30 g laskowych
codojedzeniagalantyna z kurczaka Jest to danie które wymaga odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku
Miód i pieprzNadal pozostaję w klimacie kuchni indyjskiej. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z tak dobrze znanym nam kurczakiem. Jako, że w pierwszy weekend majowy tradycyjnie na moim grillu znalazły się skrzydełka, to tym razem postanowiłam postawić na podudzia. Ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie przygotowałam je na sposób indyjski. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty(...)łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki oleju 1 łyżeczka drobno startego imbiru 3-4 drobno starte/posiekane ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 370g) sól opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika W każdym podudziu robimy cztery głębokie (aż do kości) nacięcia
PatiGotujewierzcie mi, nie trzeba tu nic wymyślnego. Przygotowanie zajmie Wam 5 minut, a reszta robi się sama. :) Pieczony kurczak: ok. 1-1,5 kg kurczaka - pałeczki, podudzia, skrzydełka (w zależności od potrzeb) sól i pieprz 1-2 łyżki oleju sezamowego naczynie żaroodporne, brytfanka lub blach Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Układamy(...)pieczemy bez przykrycia. Po wystawieniu powinien być upieczony i chrupiący oraz gotowy do obtoczenia w glazurze. Glazura teriyaki: pół szklanki sosu sojowego 2-3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren sezamu Jeśli macie ulubiony sos teriyaki to możecie użyć gotowego i dodać tylko sezam, ale jeśli w domowej spiżarce jest sos sojowy i kilka dodatków
Cooking Monsterużywamy pozostałe mięso. Osuszamy mięso kurczaka papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy – sól, pieprz, mielony kumin, oregano, płatki chili. Przyprawą dokładnie posypujemy z obu stron kurze piersi, skrzydełka, pałki i podudzia, dociskając przeprawę do skórki i mięsa żeby nie spadała. To co opadnie na deskę dodajemy później do sosu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy połowę(...)sekund. Powoli, stale mieszając żeby nie dopuścić do powstania grudek – wlewamy na patelnię rosół. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, skórkę otartą z limonki na drobnej tarce, miód i 2/3 posiekanej grubo natki pietruszki lub kolendry. Od momentu zagotowania mieszamy i gotujemy sos przez kilka minut, do lekkiego zgęstnienia. Próbujemy – jeśli rosół był za mało słony, sos lekko solimy
Karo in the Kitchenm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -Kurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg Marynata: -2 łyżki miodu -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól(...)marynatę, a kurczaka faszerujemy ćwiartkami pomarańczy. Wkładamy ile się zmieści. Dolewamy trochę marynaty. Zaszywamy otwór lub spinamy wykałaczką, nogi związujemy na końcach, aby ściśle przylegały do korpusu. Końcówki skrzydełek odcinamy, aby się nie przypalały podczas pieczenia. Wstawiamy kurczaka do żaroodpornego rondla, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy odrobiną gorącej wody ( ok. 1 szklanka ). Piekarnik rozgrzewamy do 180° i pieczemy kurczaka
Kulinarne przemysleniaworek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku(...)margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda, - cukierki,ciasteczka, - zupy w proszku wrazie "W",sosy, - foremki na babeczki papierowe,folia aluminiowa,folia spożywcza, papier do pieczenia,ręczniki papierowe, worki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i nadal tak jest. Niemniej postanowiłam spróbować swoich sił z całym ptakiem, a skłonił mnie do tego kanał "Food Emperor" na Youtube, gdzie swoje filmiki dokumentujące przyrządzane potrawy zamieszcza anonimowy mieszkaniec Szwecji i w bardzo zabawny(...)wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę
Taste Of My Daypodudzia z kurczaka są pyszne , pełne aromatu i smaku . Delikatne mięsko , doskonale pasuje do ryżu lub frytek . Moi chłopcy uwielbiają kurczaki, pod każda postacią , wręcz do obrzydzenia ..kurczak , pałki, skrzydełka , piersi z kurczaka , czyli także kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tej drobiowej krainie dziecięcych smaków(...)gusta ..;) Składniki : 6 podudzi z kurczaka sól do smaku glazura : 2 czubate łyżki słodkiej musztardy ( np. Roleski słodko-ostra) 1 płaska ,łyżka ostrej musztardy chrzanowej 4 łyżki miodu z mniszka-porządne ( lub pszczelego ) 1 łyżeczka mąki kartoflanej 1 szklanka bulionu drobiowego ( można zrobić z kostki ) 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki burbona lub whisky biały pieprz
Ogrodnik w podróżysłodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia(...)pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsłodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia(...)pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Glazura na grilla z wina i cynamonu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkiełbasa drobiowa Dziś pragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych
Miód i pieprzKurczak w limonkowej marynacie ze szparagami to idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowego smaku obrać jabłka, specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Środek jabłek wypełnić posiekanymi orzechami wymieszanymi z miodem. Nadziać gęś, zaszyć lub spiąć wykałaczkami (spięłam), związać nicią kuchenną, tak by ufiksować skrzydła z boku tuszki. Powinno się również związać nogi. Nie związałam, bo nie mieściła się w gęsiarce. Następnie(...)soki się ustabilizują. Zbyt wczesne krojonie sprawi, że soki wyciekną, a mięso będzie suche. Z tego powodu nie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie nakłuwając np. widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!