skrzydełka w miodzie - 340 przepisów (strona:10/23)

Skrzydełka sezamowe 160

Pyszne drobiowe skrzydełka  Składniki 1,5 kg skrzydełek 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu orientalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego szczypta chilli w proszku 2 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu posiekany szczypior(...)dymki   Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 210 stopni C. Blachę wyłożyłem folią aluminiową, posmarowałem olejem. Czosnek roztarłem z solą, dodałem sos sojowy, sos orientalny, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, ułożyłem na blasze. Zapiekałem 35 minut, odwracając raz w połowie pieczenia.   Upieczone skrzydełka obtoczyłem w sezamie i posiekanej dymce. Podałem od razu

R'n'G Kitchen
Skrzydełka w pomarańczy 92

language:#0400;} Nie lada gratka dla miłośników drobiu i odważnych owocowych smaków. Pyszna i prosta kompozycja na pewno Was zadowoli. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 duża pomarańcza 50 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu 50 ml oleju sezamowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy. Z pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z miodem, sosem, olejem i mieloną papryką. Do miski wlewamy marynatę, dodajemy skrzydełka, marynujemy minimum godzinę. Im dłużej tym lepiej. Drób wykładamy na blaszkę, pieczemy 35 min. w 180°C, co jakiś czas podlewamy pozostałą marynatą

R'n'G Kitchen
Skrzydełka po diabelsku 137

się znaleść dość ciekawy i prosty przepis.Polecam Składniki 10-12 skrzydełek z kurczaka sól,pieprz Marynata 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu łyżka musztardy czubata 3 zmiażdżone czosnki łyżka … Czytaj dalej Skrzydełka po diabelsku

gotuj ze mną
Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa 171

oliwy 1 łyżka sosu harissa 1 łyżeczka soli 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około

codojedzenia
Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej 257

słodki posmak dlatego też idealnie komponują się ze słodkimi pieczonymi batatami . Do tego słodkiego zestawienia podałam jeszcze  sałatkę ze słoiczka . składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny

Monia miesza i gotuje
Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie 174

polecana marynata słodko-ostra. Zanurzone w niej skrzydełka zyskały na smaku i charakterze. Można użyć jej także do innych fragmentów kurczaka.  1kg skrzydełek 1/2 szklanki pikantnego keczupu, u mnie od Jamar 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli 1. Mieszamy ze sobą keczup, miód, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę

Szefowa kuchni
Świąteczna rolada z kurczaka 182

każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (piersi rozbijamy dokładnie). W moździerzu

Gotowanie i blogowanie
SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE SOJOWO- IMBIROWYM 205

Jeśli lubicie drób i nieco ostrzejsze smaczki, koniecznie tak przyrządźcie skrzydełka. Smakują wyśmienicie i zachwycą nawet najwybredniejszych gości   Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka sól, pieprz, ostra papryka olej do smażenia sos: 1 szkl wody 2 łyżki miodu 1 łyżka mielonego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki Wykonanie: Z kurczaka odcinamy lotki(...)odrzucamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju.Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, imbir, sos sojowy, ostrą paprykę. Dusimy pod przykryciem,aż skrzydełka ładnie zmiękną a sos delikatnie zgęstnieje

Z Majeczką w kuchni
Skrzydełka pieczone w ketchupie i czosnku 139

mocno czosnkowe. Doskonale nadają się do ziemniaczków i surówki, jako danie obiadowe, jak i na domową imprezę jako zakąskę do wiadomych trunków:)) 1 kg skrzydełek Na marynatę 4 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka sosu sojowego 4 ząbki  szczypta papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka zielonego pesto pieprz Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek

Krylowa Kuchnia
Skrzydełka na ostro 230

jakości – 2 łyżki- sezam – 4 łyżki- imbir – 1 łyżeczka- papryka chili – 2 szt- miód – 1 łyżeczka- musztarda ostra – 1 łyżka- mąka ziemniaczana – 1 łyżka- słodkie wino – 50 ml- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, nacieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy(...)winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy

Ostra na Słodko
Orientalne skrzydełka z kurczaka + film 136

można dodolnie modyfikować dodając lub zmniejszając ilość poszczególnych składników, co da nam bardziej ostrzejsze lub łagodniejsze danie.     składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 3 łyżki miodu 5 łyżek pikantnego keczupu sok z dużej cytryny 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku czarny pieprz sól sałatka 2 pomidory(...)czewona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Do miski wlewamy olej, miód, dodajemy keczup, sok z cytryny, sos sojowy, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki, skrzydełka przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka

Smakowite Dania
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 186

rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Poodcinałam lotki, czyli tą najcieńszą część skrzydełka. W misce wymieszałam wszystkie składniki, wrzuciłam do niej skrzydełka i wymieszałam

Blondynka Gotuje
Malinowo – paprykowe skrzydełka z grilla 205

cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej papryczki Chipotle w sosie adobo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Skrzydełka przecinamy w stawach. W małym rondelku rondelku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy na nim cebulę aż zmięknie. Dodajemy maliny, ocet, melasę, miód

naRuszcie
Malinowo – paprykowe skrzydełka z grilla 191

cebula 2 szklanki malin (najlepiej świeżych lub rozmrożone niesłodzone) 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki melasy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej papryczki Chipotle w sosie adobo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Skrzydełka przecinamy w stawach. W małym rondelku rondelku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, podsmażamy na nim cebulę aż zmięknie. Dodajemy maliny, ocet, melasę, miód

naRuszcie
Pieczone skrzydełka. 563

łyżki miodu 0,5 łyżeczki chilli lub papryki słodkiej w zależności od upragnionego stopnia pikantności :-)      Zmiażdżony czosnek, sos sojowy, oliwę, sos BBQ, miód i paprykę przekładamy do sporej miski, dobrze mieszamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy w ściereczce i przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zabezpieczamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak tam poleżą kilka godzin (np. przez

Rozpustne gotowanie