skrzydełka w miodzie - 340 przepisów (strona:5/23)

Skrzydełka kurczaka teriyaki. 164

Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny) 0,5 szklanki miodu (około 160 g) 0,5 szklanki brązowego cukru(...)szklanki octu jabłkowego 0,25 szklanki oleju 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka imbiru (w proszku)      Skrzydełka czyścimy, myjemy, wycieramy (końce skrzydełek można odciąć).      Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 172

kąski otoczone słodkawą, nieco pikantną glazurą! W sam raz na grilla lub jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!! Składniki na skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej 1,5 kg skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili(...)sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire i sos chili. Skrzydełka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.      Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia (ułatwi nam to później zmywanie) i równomiernie układamy skrzydełka. Pieczemy około 40-50 minut, czyli

Rozpustne gotowanie
Limonkowe skrzydełka z kolendrą 182

Składniki: KURCZAK: 1, 35 kg skrzydełek z kurczaka; Sól; Świeżo zmielony pieprz. MARYNATA: 1/4 szklanki oliwy z oliwek; Sok wyciśnięty z 2 limonek; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki. GLAZURA: 4 łyżki masła; 2 łyżki miodu (u mnie lipowy); 1 łyżka ostrego sosu (u mnie sriracha); Sok wyciśnięty z 1 limonki; 2 łyżki drobno(...)piekarnika nagrzanego do  220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec, aż staną się złociste, przez około 35 minut W międzyczasie przygotować glazurę do skrzydełek. Do rondelka wlać miód, ostry sos i sok z limonki. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie zestawić

Gospodyni Miejska
Skrzydełka w słodko- pikantnej marynacie 424

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na najlepsze skrzydełka! W marynacie z miodu, ostrej papryki, ketchupu i sosu sojowego. W smaku są słodko -pikantne. Smakują rewelacyjnie – polecam wypróbować przepis na najbliższy obiad Post Skrzydełka w słodko- pikantnej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Weekendowe skrzydełka z piekarnika 400

praktycznie same , trzeba je tylko dzień wcześniej zabalsamować , włożyć do lodówkowej krypty i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 4 łyżki miodu 5 łyżek słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka sosu siracha ( ostry sos w typie pasta z chilli 75 % ) sól(...)obieramy z resztek piórek i tym podobnych gratisów . Osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinkę . W miseczce ,łączymy wszystkie składniki na marynatę : miód , chilli,sos sojowy , sos siracha , czosnek , olej rzepakowy , mieszamy i pokrywamy nią dokładnie skrzydełka . Zostawiamy w misce – pojemniku , na noc ( a najlepiej na dwie nocki ) w lodówce lub innym chłodnym miejscu . Układamy na kratce, nad blaszką

Ogrodnik w podróży
Majówka: Skrzydełka z grilla w tymiankowo-cytrynowej marynacie 126

skrzydełek Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę(...)Smaruj je glazurą co 5-7 minut i odwracaj posmarowaną stroną w kierunku żaru. Czas pieczenia – około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i jeszcze raz posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje (czyli przypiecze). Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się

Niedzielny kucharz
Miodowe skrzydełka 147

Składniki: 1 kg skrzydełek, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich,  1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy  płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się

Aga w kuchni
Skrzydełka po chińsku 182

Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 3 solidne łyżki miodu 5 dużych ząbków czosnku sos sojowy tao tao ciemny Skrzydełka dokładnie myjemy i obcinamy lotki. Do garnka wlewamy miód i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko podsmażamy na złoty kolor i dodajemy sos sojowy. Dokładnie mieszamy powstały sos i układamy ciasno skrzydełka. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu

Kuchenne inspiracje Sylwii
Cytrynowe skrzydełka 73

Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny. Składniki(...)skrzydełek 1 / 3 szklanki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 / 2 szklanki oliwy 20 liści rozmarynu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Sok z cytryny, oliwę oraz posiekany rozmaryn wymieszać. Skrzydełka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Do naczynia żaroodpornego włożyć

niecodziennikpary
Grillowane skrzydełka w marynacie z colą. 123

bardziej, więc trzeba poszukiwać nowych, pysznych smaków. Ja dziś oprócz pysznej karkóweczki przygotowuję skrzydełka. Wiadomo, że najlepsze mięsko grillowane potrzebuje dobrej marynaty- dziś marynata z colą i miodem! SKŁADNIKI: około 1 kg. skrzydełek bez lotek MARYNATA: 1/2 szkl. coli 2 łyżki miodu kwiatowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka szczypta soli, pieprzu,  1 łyżeczka lubczyku suszonego 2-3 łyżki ketchupu

Kuchnia Beaty
SKRZYDEŁKA W MIODZIE 267

trzy części z czego wykorzystałam dwie większe. W garnku podgotowałam części kurczaka, dodając sól,liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażyłam skrzydełka i podudzia kurczaka na patelni na złoty kolor. W misce przygotowywałam sos: Dodałam miód  ketchup musztardę dijon sos sojowy oliwę z chili Przyprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Sos dokładnie wymieszałam. Polałam zalewą części

potrawyregionalne
Ostro - słodkie skrzydełka 155

Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka 50 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 4 łyżeczki pieprzu cayenne sól Sposób wykonania: Skrzydełka dzielimy na 3 części, przecinając je w miejscach zgięć. Najcieńsze części odkładamy, nie będą nam potrzebne (możemy wykorzystać je aby ugotować bulion drobiowy). Pozostałe(...)doprowadzimy je do wrzenia odkładamy z ognia. Dodajemy do masła cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dodajemy miód, koncentrat paprykę oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  W dużej misce nacieramy dokładnie kawałki kurczaka przestudzoną pastą. Skrzydełka wykładamy na dużą blachę piekarnika (mogą być ciasno ułożone) i pieczemy w 170°C przez 1 g odzinę

Qchnia po prostu
Skrzydełka zapiekane z ziemniakami, marchewką i cebulką 257

osób: 0,5 kg skrzydełek 8 średniej wielkości ziemniaków 1 marchewka  1 cebula, np. czerwona sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek Skrzydełka umyć i osuszyć. Ziemniaki porządnie wyszorować. Marchewkę obrać i umyć. Cebulę obrać. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pocięte na 4 części ziemniaki. Następnie plasterki marchewki i cebulę pokrojoną w piórka(...)Całość posypać solą oraz pieprzem. Na samym wierzchu ułożyć skrzydełka z kurczaka. Przyprawić je solą, pieprzem oraz posmarować marynatą (miód wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym).  Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być miękkie, a mięso zarumienione

Ugotować
Skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-imbirowej 117

obracać je od czasu do czasu. Do ich jedzenia sztućce raczej się nie przydadzą. Są przepyszne, a przepis banalnie prosty w wykonaniu. Składniki: 1,2 kg skrzydełek kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru(...)łyżeczki cynamonu sól pieprz 3 łyżki sezamu szczypiorek Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, dzielimy na części- przecinamy w miejscach zgięcia. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Z miodu, sosu sojowego, oleju sezamowego, przeciśniętego czosnku, tartego  imbiru, chili, papryki i cynamonu przygotowujemy marynatę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy skrzydełka i wkładamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny