lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce. Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę(...)górną do środka). A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około 3 mm i wymiarach okolo 33x60 cm. Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu. Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie
Mia Cucina Sofietazłocistym kolorze. Sernik z rosą Składniki : Ciasto 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru(...)temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche. Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu. Ser zmielić. W szklance mleka rozpuścić budyń. Ser zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować. Wlać do masy
Weekendy w domu i ogrodziedodajemy kakao. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 x 6 ciastek- moje były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczaruję i smakiem i wyglądem. Mój faworyt wśród serników! Rewelacyjny klasyk na rodzinne spotkania. Wszyscy chętnie się nim zajadają. Tak rewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez
VioletoweKucharzenietargowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego(...)małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Mieszamy i sos jest gotowy. Podajemy wszystko razem i warzywa polewamy sosem serowym. Gotowe i pyszne :) Postaramy się pokazać Wam jeszcze kilka pomysłów na szparagi i młode brokuły, bo to bardzo wdzięczne warzywa, no i mega smaczne. Koniecznie wypróbujcie ! Pozdrawiamy
vegetanieUcieramy dodając po łyżce ubitą smietanę. Żelatyne namoczyć w wodzie , rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody , lub tez na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej. Żelatynę wlewać powoli do masy serowej i miksować ,aż do połączenia składników. Przygotować formę do mufinek ( jeśli takiej nie mamy możemy deser przygotować w miseczkach , szklankach czy kokilkach ) Na spodzie każdego otworu umieścić biszkopt i wypełniać(...)foremkę masą serową . Na każdy serniczek brałam jedną czubatą łyżkę masy.. Tak przygotowane serniczki schłodzić w lodówce. Jagody z cukrem włożyć do garnka , podgrzewać aż cukier się rozpuści (Mrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać ) Mąkę rozmieszać z woda i wlać do gotujących się jagód , Chwilkę pogotować. Wyłączyć palnik. Do gorących jagód wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Gdy frużelina
Malinowa Kawiarenkatruskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby) 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Włożyć(...)kiedy brownie będzie się piekło, należy przygotować ser. Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut. Po upieczeniu
Bullioproszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej, dodać
Kolorowy Przepisownikjuż ostudzonego tuż przed wyjęciem ;) Składniki: Kruchy spód: 2 szkl. mąki 1 łyżka kakao 3/4 kostki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 80 g czekolady truflowej 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 kostki masła 4 jajka 4 łyżki cukru Polewa: 20 g czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki(...)minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu, aby masy nie zagotować). Studzimy. Masa serowa: masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po 1 (max 2) łyżce sera i ucieramy do połączenia składników. Postępujemy tak do zużycia całego kilograma sera. Do masy dodajemy żółtka, 2 łyżki cukru
Kolorowy Przepisownikkońcu to Przyjaciółka;)) Przepis własny :) Składniki: Spód: 2 szkl. mąki 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 8 łyżeczek dżemu żurawinowego 4 jajka 4 łyżki cukru 1 kisiel o smaku żurawinowym 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy(...)całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek z kisielu. Na koniec dżem żurawinowy. Miksujemy
Kolorowy Przepisownikserowa przekąska sprawdzi się gdy nie macie dużo czasu na zabawę w kuchni a chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego. Ilość składników ograniczona jest do minimum, podobnie jak ilość czasu potrzebnego na przygotowanie. Mocno serowy smak możecie zrównoważyć dodatkiem grzanek lub sałatki
Milion SmakówBrzmi groźnie? Niepotrzebnie bo te lekkie, pachnące imbirem serniczki przygotowane na bazie gryczanej kaszy i serka mascarpone są naprawdę pyszne. Zanurzone w serowej masie kawałki gorzkiej czekolady dodają słodyczy i doskonale przełamują serowy smak. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa, popołudniowa przekąska. Inspiracja od Karola Okrasy
Milion SmakówKremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy z bitą śmietaną i dodajemy przestudzoną żelatynę.Mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką. 3 połówki brzoskwiń kroimy w kostkę, rozkładamy na masie i lekko wciskamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut do stężenia. Resztę brzoskwiń kroimy(...)cienkie plasterki. Wykładamy na masę serową i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Łatwy sernik brzoskwiniowy gotowy! Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru(...)czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki. Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Rolada najlepiej smakuje polana
Kuchenne aromatyszkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 1 żółtko Masa budyniowa 1 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego Masa serowa 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 500 g serka waniliowego 3 jajka + 1 białko 1 opakowanie budyniu śmietankowego Sposób 1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami(...)żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. 2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić. 3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez
Kuchenne aromaty