wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 800 g twarogu 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl kwaśnej śmietany 4 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody(...)gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Ser mielimy a następnie miksujemy z cukrem i mąkami. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksujemy. Dodajemy śmietanę, ostygniętą kawę, miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone herbatniki z orzechami. Przez 10 min.pieczemy w 230 st. C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze prze
Domowy Smak Jedzeniamoim stole sernik gotowany Melba - z zeszytu mojej teściowej. W tej chwili sernik "siedzi" w lodówce, więc jutro zamieszczę zdjęcie,jak wygląda w środku. Biszkopt - przepis tutaj Masa serowa: 500 gram serka homogenizowanego (może być waniliowy) 10 dag margaryny 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 kopiata mąki ziemniaczanej 100 gram rodzynek Margarynę rozpuszczamy(...)mąkę. Dodajemy do garnka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Jak masa zacznie się gotować zdejmujemy z gazu i studzimy. Dodajemy rodzynki. Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy masą serową. Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy wedle uznania. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.com100g gorzkiej czekolady - 100ml mleka - 1 łyżka cukru W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło. W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser. Masę serową dodać do rozpuszczonego masła. Cały czas mieszając podgotować (uwaga! masa na początku będzie rzadka, ale z czasem zacznie gęstnieć). Kiedy masa zgęstnieje, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i dokładnie(...)wymieszać na ogniu. Odstawić. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciepłej masy serowej. Garnek postawić na mały ogień i podgrzewać, aż cała piana zostanie dobrze rozprowadzona. Zestawić garnek z ognia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatnikach (również po bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć
CookYourselfspód 250 g wafelków czekoladowych ( np. wafelki Góralki ) 3 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka kakao masa serowa 500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka ) 500 g serka mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 3 jajka przepis Na tarce o dużych oczkach ścieramy(...)jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą
Smakowite Daniakawałki). Masło rozpuszczamy. Wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Masą ciasteczkową napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffiny, sam spód, lekko dociskając. Odstawiamy na bok, na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 500 g kremowego serka typu Philadelphia 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g gorzkiej czekolady 125 g cukru Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
Made By Mom And Sonżółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy(...)smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego
Salonik smakówCzas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 3/4 szkl. cukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto(...)mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut . Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość
Słodkości i nie tylkoWielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny
Anioły w kuchnizmiksować w blenderze z cukrem pudrem. Dodać serek lub jogurt i ponownie zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej dodać 2 łyżki masy owocowo-serowej, wymieszać. Jeszcze raz dodać 2 łyżki masy, wymieszać i połączyć obie masy. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z owocowo-serową masą. Rozlać do szklanek (kubeczków, pucharków, miseczek - do wyboru
Pełny talerzHerbatniki włożyć do woreczka, pokruszyć. Dodać kakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa 500 g mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego) 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyzki mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały
Pełny talerzpieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree(...)masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree z dyni i budyniem. Na koniec dodać roztopione masło. Masę dyniowo-serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 15 minut w 170°C, następnie obniżyć temperaturę
Pełny talerzubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę
Słodkie okruszkiramach współpracy z LYO FOOD jednym z posiłków jakie dostałam było farfalle w sosie szpinakowo-serowym . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam
Zdrowie na języku :PZaraz po truskawkach, maliny są moim ulubionym owocem, które mogę jeść prosto z krzaka ;) Składniki (na 10 mini serniczków) spód 100 g kruchych ciasteczek 40 g masła masa serowa 300 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru sos malinowy 1 szklanka świeżych/mrożonych malin 3 łyżki cukru 2 łyżki wody Sposób(...)masę ciasteczkową i palcami mocno docisnąć. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać zielony twaróg i miksować. Pod sam koniec dodać śmietankę i wymieszać. Napełniać masą serową papilotki do samego wierzchu, piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Sos malinowy - do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Na małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając do czasu
pink envelopemasło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła 80 g cukru pudru 3 jaja 1 budyń śmietankowy wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy. Do naczynia wkładamy żółtka, wsypujemy cukier(...)żółtek dodajemy ser, roztopione masło oraz budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao
Domowy Smak Jedzenia