serowe - 4000 przepisów (strona:97/267)

Sernik kajmakowy 266

Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 12 minut. Masa serowa: 90g masła 130-150g cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja lub 5 małych 1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku 300g kajmaku (gotowa masa(...)Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty. Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na 45-50 min. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić-przykrywamy go folią aluminiową

Zawsze głodna!
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 136

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto:    500g mąki pszennej,  2 jajka,  sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól(...)Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki

Z miłości do słodkości
Sernik wiedeński bezglutenowy 319

dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy kolejno po 1 całym jajku. Gdy wrobimy jedno, dopiero dodajemy następne. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia (niczym nie smarujemy). Równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C i od razu obniżamy temperaturę(...)być naprawdę dobry i zmielony trzykrotnie (nie odpuszczajmy sobie po drugim razie) ;) - wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej - nie dodajemy proszku do pieczenia - całe jajka wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką (nie używamy robota i nie ubijamy piany z białek) - pieczemy bez użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku

mojewypiekiinietylko
Piernikowy sernik 139

jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)czym całość przekładamy do blachy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy dno. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa Twaróg dokładnie mielimy. Dodajemy do niego cukier, jajka,  masło, śmietanę, budyń waniliowy (nie rozpuszczamy go, dodajemy po prostu proszek), cukier waniliowy, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jabłkami 165

się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód. Masa Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować długo - tylko do polączenia się wszystkich składników. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki(...)żeby stężała. Galaretka Sok jabłkowy zagotowujemy - dodajemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na stężałą masę serową dodając na wierzch jabłka pokrojone w plastry lub - jak u mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki. Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje. Smacznego :)  Zachęcam do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :) Żeby sernik się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 166

rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie 5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej(...)lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu, aż ciasto będzie jasnozłote. Masa serowa Wszystkie składniki: ser, cukier, mąki, ekstrakt, śmietanę i jaja; umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować dłużej, bo wtedy do masy dostanie się dużo

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Deser z OREO – bez pieczenia 11650

budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha i ułożyć na serowej warstwie. Banana pokroić w plasterki i delikatnie poukładać na warstwie

Moja Delicja
Sernik na zimno z jagodami i malinami 399

ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ostudzić, ale ma zostać ciepła (nie gorąca). Łyżeczkę masy serowej dodać do żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód

Moja Delicja
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 352

pieprz   Składniki na piersi: 5 piersi z kurczaka 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo(...)przed krojeniem. Pokrój, ułóż na talerzach razem z sosem i ziemniakami. Na podstawie przepisu Pascala z Kuchni Lidla z moimi zmianami The post Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Migdałowa bita śmietana na czekoladowo-serowym pucharku 144

mogę się oprzeć. Robię go rzadko, ale jeśli już...to są to duże pucharki ;) Spróbujcie, bo warto. Deser nie jest zbyt słodki, a to dzięki połączeniu czekoladowego smaku z serowym. Przepis na migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny. Pucharek przygotowałam na urodziny "Domowej(...)blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość migdałów, można połączyć (delikatnie mieszając łyżką) masę migdałową z tradycyjną bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1. Czekoladowo-serowy pucharek: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około

Słodkie okruszki
Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 164

zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego 2/3 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (proszek) 2 białka 80g czekolady Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem(...)całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy

Smakowy Raj
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 125

Roladki serowe robiła moja mama, gdy byliśmy dziećmi, a widziałam również na nie przepis u siostry Anastazji. Tak patrząc wstecz, można powiedzieć, że ludzie kiedyś byli bardzo kreatywni, potrafili zrobić coś z niczego i to dość niewielkim kosztem. Roladki serowe są doskonałe jako przystawki i można je dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :) Moje

Smakowy Raj
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 162

brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: 1kg twarogu waniliowego (lub ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami cukru waniliowego) 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy(...)łyżce twarogu i mieszamy. Po dodaniu 3 – 4 łyżek, gdy masa będzie płynna, przelewamy ją do osobnego naczynia i mieszamy z resztą twarogu. Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy cienko jego wierzch, pozostawiając kilka łyżek masy na zrobienie burt. W tym momencie możemy podzielić ciasto na kawałki, tzn. zrobić drobne rysy

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 300

sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki(...)pianę, a następnie łączymy z masą twarogową i delikatnie mieszamy łyżką. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy. Krówki kolejno kroimy na mniejsze kawałki i od razu wbijamy w masę serową. Na koniec na wierzch ciasta drobno prószymy kruszonkę. (Jeśli użyjecie twarogu homogenizowanego z wiaderka, wówczas sernik pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i dopiekamy. Kruszonka dodana

Smakowy Raj