serniki pieczone - 8402 przepisów (strona:8/561)

Sernik Jasia i Małgosi 335

Wiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu(...)mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Black Forest 291

osób. Sernik inny niż wszystkie. Wiśnie, czekolada i ser. Dla mnie super trio. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, troszkę go zmodyfikowałam. W dniu, w którym piekłam ten sernik oprócz tego piekłam jeszcze dwa inne serniki i chciałam wykorzystać składniki, które mi pozostały. Wyszedł piękny i wysoki. Bardzo wysoki. Piekłam w tortownicy o średnicy(...)była masa serowa.Piekłam w temperaturze 150 stopni przez około 90 minut, bo sernik jest bardzo wysoki, dlatego autorka sugeruje piec tak długo. Jeśli będziecie piec w większej formie, wtedy czas pieczenia skracamy do 75 minut. Gotowy sernik ma być sprężysty i ścięty na wierzchu. Studzimy piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimny sernik chłodziłam 12 godzin w lodówce

Blondynka Gotuje
Sernik z malinami i musem czekoladowym 192

Pieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto(...)krem malinowy. Użyłam do tego dwóch małych łyżeczek – jedną nabierałam, a drugą spychałam na sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 150*C. Piec przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Czekoladę połamać i umieścić

https:KKuchniaMniam
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 181

spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry. Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami. Moje uwagi: sernik piekłam w tortownicy o średnicy(...)proporcje składników zwiększyłam o 1/4 ich ilości. Sernik piekłam 1,10h. na masę serową wykorzystałam "Twaróg delikatny naturalny" firmy President (kupiłam w "Biedronce"); do masy serowej lepiej jest dodać posiekaną czekoladę, wówczas sernik lepiej się kroi

In my kitchen
Sernik cytrynowy z chałwą 145

wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś tortownicę z sernikiem umieszczamy na drugich bądź środkowych widełkach piekarnika. Można także tortownicę owinąć od spodu(...)bokach folią aluminiową. Po 15min zmniejszamy temperature do 130-140C i pieczemy sernik przez 45 -50 min bez otwierania piekarnika. Na 15 min przed końcem pieczenia wlewamy śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy ja ostrożnie, po całym wierzchu i dopiekamy. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy dowolnie i schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł

Raj dla Podniebienia
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4044

ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie często powtarzać. Do tego sernika nada się każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy(...)wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika.   Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy powyżej 20cm – 30minut ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i sernik zostawiamy w wyłączonym

Karo in the Kitchen
Sernik z miętą - orzeźwiający tort bez pieczenia / Cheesecake with mint 336

Dziś idealna propozycja na upalne dni - lekki i orzeźwiający sernik z miętową nutą, którego recepturę po przepysznej degustacji pozyskałam od koleżanki z Gdańska - Karinko, dziękuję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 226

kolejny sernik – tak, tak, one chyba nigdy mi się nie znudzą! Dziś serwuję jednak ten bez pieczeniasernik gotowany. Idealnie kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec

Ostra na Słodko
sernik kokosowy 157

chciałam wypróbować jak funkcja pary w nowym piekarniku sprawdzi się przy pieczeniu sernika. Dlatego namieszałam co tam akurat miałam pod ręką i nawet nie spodziewałam się, że tak pysznie to się skończy.  A co do parowego Electroluxa to kolejny raz jestem zachwycona. Co prawda sernik piekł się dłużej niż normalnie ale ładnie wyrósł, w środku nie był zbity(...)łyżką.  Masę serową wylać na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150*C, wstawić miseczkę z wodą (lub wlać wodę na dno i włączyć funkcję pary). Włożyć sernik i piec około 70- 75 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić na godzinę. Następnie wyjąc i odstawić na kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! 145

nabrać wprawy, lub dostać dobry i sprawdzony przepis na sernik. I takim właśnie się z wami dzielę. Sernik ładnie i równo się piecze, nie opada i nie pęka. Bardzo ważne przy pieczeniu sernika to rodzaj sera, jaki użyjemy. Powinniśmy kupić twaróg lub biały ser półtłusty lub tłusty, ser w wiadereczku się nie sprawdzi. Sposób pieczenia jest kolejna ważną(...)pieczenia, wylej ciasto, posyp skórką pomarańczową -niezbyt dużo.  Pieczemy według instrukcji na początku tego wpisu. Temp. 170 - 180 stopni C, grzanie: dół + góra. Czas u mnie 1 godzina i 10 minut. Piekarnik wyłączamy i dopiero po 15 minutach bardzo delikatnie uchylamy drzwiczki, wkładamy drewnianą łyżke miedzy drzwiczki piekarnika a obudowę i tak studzimy pomalutku ciasto. Sernik smakuje

SMYKWKUCHNI
Ciasto styropian z malinami 271

niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany. Ciasto można przygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki(...)zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jogurt naturalny , maliny

https:KKuchniaMniam
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 201

pomocą łyżki (nie miskera) łączymy masę z ciasteczkami. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pod blachę na której będzie piekł się sernik wstawiamy blaszkę z wodą. Sernik pieczony w kąpieli parowej będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Sernik pieczemy ok 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony

DefinicjaSmaku
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione 99

z dodatkiem kaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru(...)cytryny. Następnie do masy serowej dodajemy krem z migdałów. Całość miksujemy krótko na niskich obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 150C przez 50 – 60 min. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami

Raj dla Podniebienia
Winne wiśnie na serniku amaretto 156

całością 3. Formę natłuścić lub  wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę .  4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią aluminiową by nie spiec wierzchu.  5. Sernik pieczemy w 160 st C przez 1,5 godziny(...)czasie pieczenia sernika przygotowujemy wiśnie, które układamy w rondlu i zasypujemy cukrem. Gdy zaczną się gotować wlewamy wino, sok z cytryny i mieszamy. Na małym ogniu gotujemy całość do odparowania płynu. Masa ma się zredukować i wyraźnie zagęścić. Pod koniec dodajmy żelatynę i  gotujemy  minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzony sernik wykładamy wiśnie i posypujemy

vaniliowoczekoladowa
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 266

Chciałam też, aby były dodane do ciasta po pieczeniu - dzięki temu zachowują pełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu.Gdy w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela(...)rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru

Pożeraczka, czyli raz adobrze