Sernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik ten jest prosty, szybki i tani, do tego ten sernik przygotowany jest bez tłuszczu i tylko na 1 jajku. Do dekoracji wykorzystałam zamrożone poziomki i borówki z mojego(...)bardzo, bardzo smaczny. Sernik wyszedł równy, gdyż tylko minimalnie opadł. Konsystencja tego pieczonego sernika jest zwarta i lakko kremowa, jak w sernikach na zimno, doskonale nadaje się aby go przygotować z galaretką. Mogę powiedzieć, że wyszedło mi idealny sernik pieczony z owocami i galaretka. Polecam też inne moje przepisy na serniki. Przepis na pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakże cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczeniaSkładniki:spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)40g masła2 łyżeczki naparu z kawynapar kawowy4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej4 łyżki gorącej wodymasa serowa 550g gęstego(...)śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa
Smakołyki BerenikiPrzepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą(...)wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: ok. 10 herbatników 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej
Z Kuchni Do KuchniSernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku.Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek(...)podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki
Smakołyki BerenikiSernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu
ciemna strona patelniskładniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej -zmniejszmy temperaturę pieczenia. Im niższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik opadnie. -nie ubijajmy osobno białek! Tak napowietrzony sernik pięknie urośnie, a potem...pięknie opadnie ;) -nie wyciągajmy od razu upieczonego sernika z piekarnika. Nagły spadek temperatury skutkuję jego opadnięciem. Pozostawmy sernik przynajmniej na chwilę w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.Całkowicie(...)najlepiej smakują następnego dnia ;D Kiedy sernik jest upieczony? Nie sprawdzi się tu test "suchego patyczka", ponieważ prawie zawsze patyczek będzie mokry...taka uroda serników ;). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Po poruszeniu formą, powinien przypominać stężałą galaretkę. Jak przechowywać sernik? Bardzo często zadawane pytanie... Upieczony, ostudzony sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu
Nastoletnie WypiekanieUwielbiam serniki, szczególnie czekoladowe. Ten znalazłam na cincin już dawno temu i czekał na swoją kolej. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć
KreatywnePinySkładniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) Masa serowa: 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml
KreatywnePinytakim przypadku oczywiście należy trzymać się przepisu. Natomiast w sernikach tradycyjnych jajka lepiej dodać w całości, miksując je krótko z pozostałymi składnikami. Pieczenie sernika: formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy sernik przez ok 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy, aż masa na środku będzie ścięta (zazwyczaj ok 50 minut w zależności od wielkości formy). Każdy(...)piekarnik piecze nieco inaczej, u mnie np. wygląda to tak: nagrzewam do 180st, wstawiam sernik (tortownica 24cm), piekę 10 min, zmniejszam temperaturę do 130stC i piekę jeszcze ok 45 minut. Niektóre przepisy wymagają, by sernik piec w kąpieli wodnej. W tym przypadku tortownicę należy szczelnie owinąć folią z zewnątrz i wstawić do większej blaszki, do której wlewamy
Obiad gotowyjest niesamowicie puszysty! Upiekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Po rozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego 12 żółtek 150g cukru(...)strony i wbijamy nóż do samego dna blaszki. Wsuwamy blaszkę, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 180*C. Pieczemy dokładnie 30 minut. Po tym czasie otwieramy (do końca, nie uchylamy tylko całe drzwiczki powinny być otwarte) drzwiczki piekarnika i pieczemy sernik przez 15 minut. Zamykamy drzwiczki piekarnika, pieczemy sernik jeszcze 20 minut. Wyłączamy piekarnik, po 20 minutach lekko
Gotowanie i blogowanieBananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów(...)wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko
Smakołyki Berenikidodać je do ciasta lekko mieszając tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO KRUCHE: jajka 1 sztuka, miękkie masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, kasza manna 1/2 szklanki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser biały(...)godziny całe jajka "L" zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia i krótko zmiksować dodać ser na sernik z wiaderka, olej i krótko zmiksować masę serową wlać do ciasta kruchego i poukładać w truskawki piec w 200C około 45-50 minut, sernik zostawić
W Mojej Kuchni Lubięmasy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć i zastygnąć zanim go ukroimy, więc „nie poganiajmy go”. - Pieczenie w kąpieli wodnej jest gwarancją, że sernik wyjdzie równy. - Nie ubijamy białek i cały sernik wyrabiamy na najniższych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy. Napowietrzenie powoduje, że sernik mocno wyrasta, a następnie opada(...)sernika jagodowego – woda różana. Moim zdaniem ten smak idealnie się komponuje z jagodami, oczywiście nie należy przesadzać z ilością, aby nie zdominował całości. I jeszcze na koniec jedna rada. Nie bójcie się piec serników, a Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na serniki znajdujące się na blogu, nie tylko pieczone
mojewypiekiinietylko