w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny(...)cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki
Pieguskowa Kuchniawłączaniu piekarnika robiło mi się słabo. Ale nie ma przebacz i gdy tylko nadszedł odrobinę chłodniejszy dzień Żarłoczek poprosił o ciacho. Pewnie, że mogłam zrobić coś bez pieczenia, jakiś sernik na zimno czy torcik na herbatnikach, ale wiecie jak to jest . . . jestem uzależniona od pieczenia chyba :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawymiarach 20 x 28 cm (fot.2). Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat Ciastadelikatny! W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku(...)lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w blasze. Sernik
Grunt to przepis!ochoty stać przy piekarniku. Wtedy do kawy robię słodkości bez pieczenia lub takie, które można zrobić szybko i z małym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny
Ala piecze i gotujedelikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą, piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, nad blachą z wodą umieścić sernik i piec w tej temperaturze 1 godzinę. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić jeszcze sernik na ok 15 minut, potem wyjąć. Po wystudzeniu wstawić sernik
Na słodko lub wytrawnieDziś mam dla Was bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia - jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy, ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani grama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną. Na wierzchu galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już(...)Powstałą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi i dwoma łyżkami mąki kokosowej. Wylepiamy dno formy (dobrze jest wyłożyć dno papierem do pieczenia), posypujemy po wierzchu pozostałą mąką kokosową, wyrównujemy (ja rozwałkowałam przez folię spożywczą) i odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy "sernik jagodowy" - quinoę blendujemy na gładką masę z mlekiem kokosowym, rozmrożonymi jagodami i 3 łyżkami cukru kokosowego (składniki powinny mieć temperaturę
Quinoa Raz!Robiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała. Na szczęście ciasto wyszedł bardzo dobre i wszystkim smakował. Wykonanie jest bardzo proste, ale niestety słyszałam, że nie zawsze wychodzi(...)ciężko mi jest powiedzieć dlaczego… Ciasto jak najbardziej polecam, głównie osobą które mają już jakieś doświadczenie w kuchni. Nie radziłabym zaczynać przygody z pieczeniem od tego sernika, ponieważ można się szybko zniechęcić. To może nie jest bardzo zachęcająca recenzja, ale szczera – ja wolę wiedzieć wcześniej czego mogę się spodziewać:) Udanych wypieków! Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plznam nikogo, kto nie zechciałby zjeść sernika na śniadanie. Na pewno ktoś taki istnieje, ale.. to nie ja :) 1-2 porcje 1 kostka twarogu 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu borówki opcjonalnie jogurt do podania Twaróg miksujemy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy mąkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy(...)formy o średnicy 20 cm. Wykładamy na wierzch borówki. Pieczemy ok. 30 minut
KucharzycaSerniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie. Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki(...)Bajeczne Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło i przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, wyklepujemy i odstawiamy. Ser, śmietankę, mąkę i cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem
sama złodyczbardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta. Sam sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapraszam do tej niebiańskiej podróży... Składniki : Na kruchy spód(...)niespiekł należy po 30 minutach przykryć go papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki , lecz nie wyjmujemy wypieku. Pozostawiamy do ostudzenia. 4. Czekoladę roztopić i zrobić keksy na całej powierzchni. Pozostałe borówki wbić w ciasto i polać sosem karmelowym na koniec udekorować płatkami żytnimi. 5. Sernik schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej przez całą
vaniliowoczekoladowaSernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż
Słodkości i nie tylkoCoś, co tylko można odczytać właśnie w oczach tego drugiego…” Patrzyłam, jak młoda kelnerka przynosi im do stolika dwa małe talerzyki. A na nich sernik. Mój sernik amaretto. I wtedy pomyślałam: „Niech ich zaczaruje!”. Życzę, aby zaczarował i Was! Składniki: 850g twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka śmietany kremówki 4 jajka(...)cytryny i amaretto. Masę przełożyć do małej tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 60-70min w 170C. Studzić w uchylonym piekarniku. Polewa : w garnuszku stopić masło, dodać mleko, cukier i kakao, wymieszać na gładką masę. Polać przestudzony już sernik. Artykuł Sernik amaretto pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapołączyłam jedno z drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie(...)zupełnie obcym osobom - na przykład panu w autobusie, który z niego wysiadając chwalił się wszystkim pasażerom, czego to on nie dostał. 10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto? Sernik. Najchętniej pieczony, ale dodatki mogą być przeróżne. Uwielbiam je i piec, i jeść. 11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia? Hmm... Wiele jest takich
Pożeraczka, czyli raz adobrze